Trud i rad se isplate: Upriličen prijem za nagrađene banjalučke prosvjetne radnike

30.08.2022. | 10:42

Učiteljica Žana Butulija i profesor istorije i latinskog jezika Danilo Kovač iz Banje Luke dobitnici su ovogodišnje nagrade koju dodjeljuje Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije.

Osim toga učiteljica Žana Butulija je u konkurenciji od 21 nastavnika ostvarila i posebno priznanje za Autentični bedž obrazovanja i ovom prilikom predstavila svoj autorski dokumentarni film „Sve se može kada se naše ruke slože“ koji je nastao u doba pandemije, saopšteno je iz Gradske uprave.

Tim povodom u Gradskoj upravi upriličen je i prijem za ova dva prosvjetna radnika, kojima su uručeni i prigodni pokloni.

“Možemo biti presrećni jer imamo učitelje i nastavnike koji ulažu veliki trud i čine sve što je neophodno za bolje obrazovanje naših učenika. Nagrade koje su osvojili predstavljaju veliko priznanje za njihov trud i rad, ali i za školu u kojoj rade i svakako za Grad Banju Luku.  Vjerujem da će i u narednom periodu ostvarivati značajne rezultate”, poručila je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za društvene djelatnosti Danijela Kajkut.

Ona je iskoristila priliku da se zahvali svim prosvjetnim radnicima koji odlično rade svoj posao i koji se trude da na najbolji način vaspitavaju i obrazuju našu djecu.

-Moja koleginica Žana Butulija i ja imali smo tu čast i privilegiju da dobijemo ovu prestižnu nagradu. Ovom prilikom se zahvaljujem Gradu Banjoj Luci što su prepoznali naš rad i trud i upriličili ovaj susret – poručio je profesor Danilo Kovač, dodavši da je siguran da Banja Luka sigurno ima veliki broj kvalitetnih nastavnika, koji daju veliki doprinos obrazovanju naše djece.

Inače, Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije radi na podizanju važnosti nastavničkog poziva i poboljšanju kvaliteta obrazovanja u svojim lokalnim sredinama.

Za ovu prestižnu nagradu koja se dodjeljuje prema precizno utvrđenim kriterijumima, formulisanim po uzoru na Svjetsku nagradu za nastavnike (Global Teacher Prize), apliciralo je preko 200 nastavnika, od kojih je odabrano je svega 27 prosvjetnih radnika.

Kriterijumi, pored ostalog,  podrazumijevaju prethodnu realizaciju lokalnih i međunarodnih obrazovnih projekata, uspjehe na školskim takmičenjima, pisanje didaktičkih sredstava, stručnih i naučnih radova, izlaganje na lokalnim konferencijama, kao i onima sa međunarodnim učešćem, posjedovanje prethodnih nagrada i priznanja na lokalnom i regionalnom nivou.