Trosoban stan u Banjaluci po odluci Vlade: Krov nad glavom za mlade bez roditeljskog staranja

Vlada Republike Srpske ustupiće Domu “Rada Vranjašević” trosoban stan u Banjaluci u kojem će ubuduće živjeti mladi bez roditeljskog staranja nakon što navrše 18 godina.

Na prijedlog Ministarstva pravde, Vlada je donijela Odluku o prenosu prava svojine nad trajno oduzetom imovinom proisteklom izvršenjem krivičnog djela, a prema kojoj će se sa Vlade Republike Srpske na JU Dom „Rada Vranjšević“, prenijeti stan u Banjaluci, površine 71 metar kvadratni.

Time će biti omogućena aktivnost JU Doma „Rada Vranješević“ usluga stanovanja uz podršku, koja je namijenjena licima bez roditeljskog staranja, uzrasta od 18 do 26 godina, koji napuštaju institucionalni smještaj i nemaju mogućnost da nastave život u biološkim ili srodničkim porodicama, prenosi Srpskainfo.

Mladima bez roditeljskog staranja biće obezbijeđen odgovarajući besplatan smještaj van Doma, gdje će imati svakodnevnu stručnu i edukativnu podršku, za pripremu za samostalan život i odnos prema radnim obavezama. Za izvršenje odluke zadužena je Agencija za upravljanje oduzetom imovinom.

Štićenici u Domu za nezbrinutu djecu mogu boraviti sve dok se obrazuju, znači do 26. godine, ukoliko studiraju. U suprotnom, odmah poslije srednje škole moraju napustiti Dom.

Ostavite komentar: