Tradicionalna manifestacija: U Piskavici najmlađi pjevali svome gradu

Ispred Društvenog doma u Piskavici, juče je održana tradicionalna manifestacija „Svome Gradu“, koju organizuje upravo Kulturno – umjetničko društvo „Piskavica“.

Ovoj manifestaciji prisustovala je i savjetnica gradonačelnika, Milada Šukalo, koja je rekla kako iz godine u godinu ova manifestacija okupi veliki broj zaljubljenika kjoji žele da očuvaju tradiciju i običaje.

Poručuje kako je ovaj događaj uvršten u kalendar izuzetno bogatog „Banjalučkog proljeća“.

-„Svome Gradu“ je manifestacija koju KUD „Piskavica“ tradicionalno organizuje za Dan Grada. Njen najveći značaj je što smo ove godine naše „Banjalučko proljeće“ imali priliku da organizujemo širom našeg grada, dakle, kako u gradskim tako i u ruralnim područjima. Preko 350 mališana iz naših KUD – ova okupilo se na ovoj smotri folklora – poručila je ona.

Dodatno, kako kaže, družili su se i takmičili u tradicionalnim igrama, saopštili su iz Gradske uprave.

-Te igre jednostavno mi moramo da sačuvamo od zaborava. Želim da poručim da je kod ove manifestacije od velikog značaja sama činjenica da smo poslali jednu lijepu sliku iz naše Banje Luke, a to je koliki se značaj ogleda u njegovanju naše bogate tradicije i našeg identiteta – rekla je ona.

Na smotri u okviru ove manifestacije učestvovali su KUD „Piskavica“ iz Piskavice, FS „Bistirca – Verići“, SKUD „Mladen Stojanović“ Prijedor, KUD „Šarenica“ Prijedor, KUD „Jajce“ iz Jajca, RKUD „Pelgić“ Banja Luka, ANIP „Veselin Masleša“ Banja Luka, KUD „Čajavec“ Banja Luka, te KUD „Sveti Sava“ takođe iz Banje Luke.

Dodatno, pored igračkog programa, pripremljen je i izuzetno bogat prateći program, koji se ogleda u takmičenju u tradicionalnim igrama.

Podsjećamo, manifestacija „Svome Gradu“ KUD „Piskavica“ tradicionalno organizuje od 2012. godine.

Ostavite komentar: