Topić tvrdi: Priča o rebalansu zakonski završena, neka predlože realokaciju sredstava

05.01.2024. | 15:18

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Dragoslav Topić izjavio je da je danas iz Ministarstva finansija Republike Srpske u banjalučki parlament stiglo obrazloženje da ne postoji mogućnost usvajanja rebalansa prošlogodišnjeg gradskog budžeta u januaru ove godine.

Topić je rekao da je predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković pisao Ministarstvu finansija Republike Srpske tim povodom.

“Jutros je bio sastanak koalicije nakon izjave gradonačelnika /Draška Stanivukovića/ da ima devet miliona KM raspoloživih sredstava iz prošle godine. Dobili smo dopis od Ministarstva finansija, tačnije obrazloženje u kome je jasno navedeno da je priča o rebalansu za 2023. godinu zakonski završena”, izjavio je Topić na konferenciji za novinare.

Topić je predložio gradonačelniku da ne spominje više termin usvajanje rebalansa za 2023. godinu, jer to nije moguće ni tehnički ni zakonski.

“Možda on ostaje pri tim tvrdnjama jer radi nezakonito, ali u ovom slučaju zakonski nije moguće govoriti o rebalansu”, naveo je Topić. On je pozvao gradonačelnika da tih devet miliona KM iskoristi za 11. januar, kada će skupštinska većina glasati za realokaciju sredstava kako bi se riješila socijalna davanja.

“Pozivamo Odjeljenje za finansije, gradsku administraciju i gradonačelnika da predloži odbornicima realokaciju sredstava iz 2023. godine kako bi bili riješeni problemi u vezi sa socijalnim davanjima i da 11. januara zakažemo vanrednu sjednicu i to usvojimo, a što je zakonski moguće”, naveo je Topić.

On je naglasio da je sve do gradonačelnika i da se ovo rješenje moglo postići mnogo ranije.

“Ti ljudi koji sjede sa njim sve ovo vrlo dobro znaju, ali njima je očigledno zabranjeno da o tome pričaju”, kaže Topić.

Konferenciji za novinare skupštinske većine prethodila je konferencija za novinare gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića koji je rekao da su novembarske isplate za tuđu njegu i pomoć, kao i za lične invalidnine djeteta, puštene jutros na račune roditelja i staratelja djece sa poteškoćama u razvoju, iako direktor Centra za socijalni rad nije potpisala naredbu da se vladina sredstva doznače ljudima koji koriste socijalnu pomoć.

Stanivuković je istakao da je, uprkos njenom povlačenju, on to potpisao, te tako “pokazao odgovornost i senzibilitet prema ljudima” koji će dobiti 100 odsto sredstva za lične invalidnine djece od novembra i 50 odsto sredstava za tuđu njegu i pomoć.

On tvrdi da svi budžetski korisnici traže više nego što je moguće predvidjeti budžetom, naglasivši da će radnici Gradske uprave danas dobiti 500 KM regresa, kao i 60 odsto plate, što će biti pomoć za praznike, a da će 10. januara vidjeti šta i kako dalje.

Stanivuković je rekao da je nađeno privremeno rješenje za funkcionisanje javnog prevoza. On je zahvalio za razumijevanje Dejanu Mijiću, predstavniku svih prevoznika javnog prevoza u Banjaluci, dodajući da grad kasni sa isplatom obaveza prema njima.

“Pokazaćemo odgovornost prema 9. januaru, praznicima, ali već oko pravoslavne Nove godine sjedamo sa njima. Oni plaćaju ono što mi ne možemo. Skupština nek kaže što više ne želi da podrži subvencije, ali, svejedno, dug koji imamo prema prevoznicima – ostaje”, istakao je Stanivuković.

Mijić je u ime prevoznika javnog prevoza potvrdio da će nastaviti sa redovnim javnim prevozom do pravoslavne Nove godine.

“Nakon toga, ponovo ćemo sjesti sa gradonačelnikom. On nam je dao uvjerenje da će pokušati da nađe mogućnost, a nadam se da će i Skupština reagovati ovako”, rekao je Mijić. On je naveo da je dug prema pet preduzeća, koja obavljaju djelatnost javnog prevoza, narastao na 1.503.000 KM, što je, prema njegovim riječima, zaista mnogo .

“Mi želimo da zahvalimo dobavljačima, koji sve ovo prolaze sa nama, kao i našim radnicima. Ipak, zbog ove situacije ne možemo ni da povećamo plate našim radnicima. Možete da ukinete određene odluke i subvencije i da počnemo sa naplatom po punoj cijeni. Odgovornost mora biti na Skupštini i Gradskoj upravi”, kaže Mijić.