Topić bi glasao, Ninković ne odustaje: Rebalans moguć samo za ovu godinu

25.01.2024. | 14:34

Maloprije smo čuli da su na adrese odbornika stizale prijetnje, pa bih volio da čujem na koje, poručio je sa konferencije za novinare šef kluba odbornika SNSD-a u banjalučkoj Skupštini Dragoslav Topić.

“Da vas podsjetim da je to radio-gradonačelnik. Banjalukom je nekad kružio autobus sa imenima i fotografijama odbornika. Moje glave nije bilo, možda zato što je velika. U svakom slučaju, pozivam da se sazna koji to odbornici dobijaju prijetnje”, kaže Topić.

Ujedno se osvrnuo na lažnu dojavu o bombi u Gradskoj upravi Banjaluka, što je oštro osudio, ali i priznao da je zbog takvih događaja potresen.

“A, što se tiče zakazivanja sjednice, to je urađeno nezakonito. I ono odbornika što se jutros pojavilo nije bilo dovoljno za donošenje odluka. Bilo ih je dovoljno, mogli su raditi, diskutovati, ali ne i donijeti odluku. Bojim se da nije bilo potrebne većine i volje za glasanje”, zaključuje Topić pa podvlači da je novo zasjedanje zakazano za prvi februar.

Topić ne krije da se u banjalučkom SNSD-u očekuje niz sastanka, na kojima planira da predložiti da svi odbornici glasaju za rebalans. Međutim, ni situacija sa skupštinskom većinom nije sjajna, jer zbog svih dešavanja Topić smatra da su pojedinci “prešli crvenu liniju”.

“Ovo je postala ludnica. Ne možemo više ni vas novinare, ni građane maltretirati. Mora se znati da je usvajanje rebalansa nezakonito, ali moramo izlaziti iz ove situacije. Sutra će možda neka druga, treća bomba, mogu nam istovarati smeće kao u Njemačkoj”, obrazlaže svoj prijedlog Topić, napominjući da bi onda i sud trebalo da reaguje i kaže da rebalans nije po zakonu.

Predsjednik Skupštine Grada Banjaluka Ljubo Ninković ističe da gradonačelnik Banjaluke od sinoć vrši pritisak na odbornike zbog nastavka sjednice.

“Prvo, bojali su se ljudi koji su bili ispred Gradske uprave. Stanivuković ni u jednom trenutku ne govori da je usvajanje rebalansa nezakonito. Pri tome se čudi što sam došao na posao, a na pitanje kako misle izabrati predsjedavajućeg za zasjedanje pored mene živog i zdravog, oni nisu znali odgovor”, ističe Ninković.

Ujedno najavljuje još jednu krivičnu prijavu protiv Stanivukovića zbog tvrdnji da je zajedno sa Vladom Đajićem dojavio bombu u Gradskoj upravi.

‘To su ozbiljne optužbe. Potpuno je jasno šta se desilo danas, a to je fijasko zbog sjednice. I jutros sam upozorio odbornike da je to kršenje zakona. Čiji su to predsjednici partija koji su spremni da svoje odbornike gurnu u ovo krivično djelo”, pita  Ninković.

Ne krije da je spreman podnijeti ostavku u svakom trenutku ukoliko bi morao da radi nezakonito. Kako kaže, mora da se vidi ko je u Skupštini zbog politike, a ko zbog svojih interesa.

“Mi smo spremni da kroz rebalans u 2024. raspravljamo o svim ovim problemima koji se povlače. Znači, rebalans za 2023. godinu nije moguć sada, a i da se usvoji, ne može se primijeniti. Tako da je to jedino moguće rješenje, ali to je političko samoubistvo Draška Stanivukovića”, kaže Ninković na pitanja novinara da li će, na kraju, podržati Topićev prijedlog za izlazak iz “banjalučke ludnice”.

Željka Pavlović, BL portal