Todorovićeva naglasila: U Domu zdravlja radi više od 300 medicinskih sestara-tehničara

12.05.2023. | 11:23

U Domu zdravlja Banjaluka radi ukupno 311 medicinskih sestara-tehničara, od kojih 50 u Službi hitne medicinske pomoći, rekla je direktor banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović.

Todorovićeva je naglasila da je rad u Službi hitne medicinske pomoći, kako dispečera, tako i mobilnih ekipa, jedan od najstresnijih, najtežih i najodgovornijih poslova u zdravstvenom sistemu.

“Oni su konstantno u komunikaciji sa životno ugroženim i teško bolesnim pacijentima. Kada izlaze na teren susreću se sa različitim situacijama, stresnim i teškim”, rekla je Todorovićeva, koja je danas, povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara-tehničara u zgradi uprave Doma zdravlja organizovala prijem za dispečere/medicinske sestre-tehničare/ zaposlene u Službi hitne medicinske pomoći.

Ona je rekla da su od početka pandemije virusa korona zdravstveni radnici, posebno na primarnom nivou zdravstvene zaštite, često izloženi nezadovoljstvu i vrijeđanju od pacijenata.

“Pacijenti su nezadovoljni jer im ne možemo izaći u susret za neku medicinsku uslugu koju oni u tom času smatraju da trebaju dobiti. Često su tu i prijetnje medicinskim radnicima”, rekla je Todorovićeva i dodala da su veoma često u ambulantama porodične medicine i Službe hitne medicinske pomoći primorani da zovu policiju da interveniše.

Medicinska sestra u Službi hitne pomoći koja radi kao dispečer Zora Dobraš rekla je da je ovaj posao koji radi 25 godina veoma stresan, jer je potrebno ostvariti dobru komunikaciju sa svim pacijentima, te dodala da je za vrijeme radnog vijeka bilo čudnih, smiješnih i neobičnih poziva.

Ona je navela da prime oko 60 poziva, dok je za vrijeme pandemije virusa korona bilo i 150 poziva za 12 časova.

“Banjaluka je ogroman grad, tako da u suštini moramo svima stići u kratkom vremenu, a ne možemo”, istakla je Dobraševa.

Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava se na datum rođenja bolničarke Florens Najtingel, začetnice modernog sestrinstva u svijetu.