TOBL: Od boravišne takse očekuje se prihod od 220.000 KM

13.01.2019. | 13:22

Turistička organizacija grada Banjaluka očekuje da će prihod od boravišne takse za 2018. godinu iznositi oko 220.000 KM, rekao je Srni samostalni stručni saradnik u ovoj organizaciji Mladen Šukalo.

“Јoš se ne zna koliki je prihod ostvaren od boraviše takse u 2018. godini, ali mi očekujemo da će on iznositi oko 220.000 KM”, rekao je Šukalo.

On je naveo da se u 2019. godini očekuje povećanje prihoda od boravišne takse, te da je planirano da on iznosi oko 270.000 KM.

Šukalo je rekao da je Banjaluka početkom novembra prošle godine dobila status turističkog mjesta na pet godina, što je donijelo mnoge pogodnosti, a da je jedna od njih i mogućnost povećavanja boravišne takse.

“Skupština grada Banjaluke je na osnovu te odluke na sjednici krajem decembra podigla visinu boravišne takse sa dvije na 2,5 KM što se početkom ove godine i realizuje”, rekao je Šukalo.

On je istakao da, prema Zakonu o turizmu, boravišna taksa koja se prikupi po osnovu noćenja u banjalučkim ugostiteljskim objektima većim dijelom – 80 odsto ide lokalnoj turističkoj organizaciji, a 20 odsto Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

“Sredstva od naplate boravišne takse namijenjena su iskučivo za promociju turističke ponude grada i njenih potencijala, tako da se prihodi otvareni po toj osnovi ne mogu koristiti za druge namjene, kao što su administrativni troškovi Turističke organizacije”, rekao je Šukalo.

On je dodao da se ove godine očekuje porast broja gostiju, ističući da se uvođenjem niskobudžetnih letova sa banjalučkog aerodroma očekuje da će biti puno više gostiju iz drugih evropskih zemalja, a ne uglavnom iz regiona, kao do sada.

Šukalo je rekao da je za 11 mjeseci prošle godine zabilježeno tri odsto više noćenja i dolazaka u Banjaluku u odnosu na isti period 2017. godine.

On je naveo da je za 11 mjeseci 2018. godine zabilježeno 77.668 turističkih dolazaka i 120.050 noćenja.

Šukalo je rekao da se očekuje da se trend rasta turističkog prometa u Banjaluci nastavi u 2019. godini i da će on dostići broj od 90.000 do 100.000 dolazaka, što će povećati i broj noćenja i turističku potrošnju u gradu.

Prema statističkim podacima, najveći broj turista u Banjuluku dolazi iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a onda i iz bližih evropskih zemalja Italije, Austrije, Njemačke.

 

Izvor:(SRNA)