Težak slučaj! Grad Banjaluka traži hitnu reakciju zbog obljube djeteta u Domu Rada Vranješević

31.01.2022. | 10:26

Gradska uprava Banjaluka apeluje da sve nadležne institucije hitno reaguju i istraže slučaj obljube maloljetne štićenice JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, navedeno je na stranici grada.

“Iako ova ustanova nije u nadležnosti grada Banjaluka, dužni smo javno osuditi svaki vid nasilja, te zatražiti da se nakon utvrđivanja činjenica maksimalno sankcionišu odgovorna lica, preispita rad uprave, kao i da se hitno smijene odgovorni”, napominju iz Grada.
Dodaju da bilo kakav vid nasilja nad djecom u institucijama zahtijeva reakciju i vanrednu kontrolu nadležnh ministarstava, Ombudsmana za djecu Republike Srpske, Republičkog inspektorata, Odbora za pitanja djece, mladih i sporta Narodne skupštine Republike Srpske, a s obzirom na to da su slični slučajevi zabilježeni i ranije, smatraju da se o temama zlostavljanja djece treba razgovarati i na posebnoj sjednici.

“Činjenica je da samo posljednjih godina svjedoci krivičnih djela koja su se dešavaju u mnogim javnim ustanovama, kao i u ustanovama gdje borave najmlađi sugrađani, još jednom skrećemo pažnju na važnosti boljeg preventivnog i pedagoškoga nadzora”, zaključuju uz Gradske uprave.