Termovizijske kamere otkrile 20 odsto gubitaka na mreži: Kritičan centar Banjaluke

Distributivna mreža gradskog grijanja je stara i dotrajala u svim dijelovima Banjaluke gdje postoji, ali je, prema posljednjim informacijama, situacija naročito loša u centralnom dijelu Banjaluke.

Iako se već godinama navode te činjenice kao nešto opšte poznato, jer je mreža stara četiri decenije i dotrajala, oni koji su nadležni za tu problematiku nisu odmicali dalje od te konstatacije. Tek je nedavno preduzeće Eko toplane, koje je od početka 2018. zaduženo za sistem daljinskog grijanja, angažovala firmu koja je uradila snimanje mreže termovizijskim kamerama kako bi se utvrdilo stvarno stanje mreže, te napravili prioriteti za sanaciju.

Prema do sada dostupnim informacijama, za sanaciju mreže će biti potrebni milioni, a uključeni u ovu problematiku, bar za sada, ne žele da otkriju odakle će se ta sredstva obezbijediti i šta će biti među prvim prioritetima.

– Nakon što je završeno snimanje distributivne mreže Banjaluke, predstavnici kompanije “Drone Systems” iz Danske uradili su preliminarnu analizu stanja na mreži, odnosno locirani su gubici vode na toplifikacionom sistemu. Osim utvrđenih gubitaka vode, analizom su prikazani i potencijalni kvarovi uzrokovani lošom izolacijom, odnosno toplotni gubici – rekli su u Eko toplanama.

 

Izvor:(SrpskaInfo) 

Ostavite komentar: