“Teret krize”: Stanivuković objašnjava zašto treba smanjiti plate u javnoj upravi

Predsjednik Gradskog odbora PDP Banjaluka Draško Stanivuković poručio je da će grad Banjaluka imati ekonomičnu, štedljivu, ali i dalje efikasnu javnu upravu kada su u pitanju izabrani funkcioneri ove partije (gradonačelnik, predsjednik skupštine, lokalni parlamentarci).

Dodaje da oni kao izabrani od strane naroda u krizi, kakva je sada treba prvi da podnesu teret toga.

“Ono što mi predlažemo jeste da se plate funkcionera vežu za prosječne plate u realnom sektoru, a ne da se plate funkcionera vežu za prosječne tri i po plate u gradskoj upravi. Po prvi put bi funkcioneri imali motiv da se bave pitanjem podizanja prosječne plate u realnom sektoru, jer bi time i njihova plata rasla”, kaže Stanivuković.

On dodaje da je licemjerno da gradonačelnik ima bruto platu od 8.000 КM, dok ugostitelji nisu primili obećanu minimalnu platu iz aprila mjeseca.

“Gradska uprava u ovome trenutku ima preko 80 savjetnika i koordinatora, 12 odjeljenja, 24 odsjeka, dva kabineta, te isto toliko službi i odsjeka, te sedam samostalnih odsjeka. Racionalnim postavljenjem ove organizacije mogu se za jedna mandatni period napraviti uštede od osam miliona maraka. Кako? Ukidanjem funkcije drugog potpredsjednika (ušteda više od 300.000 КM), plate funkcionera dovesti u visinu dvije prosječne plate u realnom sektoru, te uvećanje pet odsto u odnosu na kriterijum broj stanovnika jedinice lokalne samouprave, smanjenjem broja savjetnika i reorganizacijom Gradske uprave”, poručuje Stanivuković.

On kaže da bi se tim mjerama oslobodila sredstva koja bi se mogla uložiti u zapošljavanje, što je jedan od prioriteta programa ,,Nova Banja Luka”, ali i za besplatan javni prevoz za penzionere, sufinansiranje vrtića i besplatne udžbenike za osnovnoškolce, što su u vlasti tvrdili da je nemoguće.

“Transparentnim prikazivanjem svakog računa većeg od 500 КM i ovakvom raspodjelom sredstava će doći nova epoha u Gradskoj upravi najvećeg grada u Srpskoj”, zaključuje Stanivuković, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: