Telefonski poziv iz Gradske uprave: Dođite sutra u park Mladen Stojanović

Dođite sutra ili prekosutra u park Mladen Stojanović da biste podnijeli zahtjev za besplatnu legalizaciju. Tako je danas rečeno jednom od čitalaca BL portala u telefonskom pozivu koji je stigao iz Gradske uprave Banjaluka. Bio sam iznenađen pozivom, priznaje on, jer sam zahtjev za legalizaciju predao prije skoro deset godina, a i kampanja je, pa nisam bio siguran da li me zovu radi radi neke izborne priče, kaže ovaj čitalac.  

„Dobio sam broj predmeta i taj broj predmeta su sigurno izvukli iz arhive, jer sam podnosio zathjev za legalizaciju prije 8 do 10 godina, ali od tada nikad nisam kontaktiran za bilo šta i vezi sa prijavom, odnosno zahtjevom. Zato nisam bio siguran šta je u pitanju“, objasnio je on.

Da građane Banjaluke telefonom pozivaju da dođu u Park kako bi podnijeli zahtjev o legalizaciji, potvrdili su i iz Gradske uprave.

Kao razlog pozivanja naveli su to što, kako tvrde, od sutra počinje primjena novog Zakona o legalizaciji, kojeg je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 14. septembra.

Međutim, iz Ministarstva za prostorno uređenje za BL portal su istakli da zakon još nije stupio na snagu, odnosno da će se primjenjivati od četvrtka, 29. septembra, tačno osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku kako je i predviđeno njegovim izmjenama.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske uputilo je danas Savezu gradova i opština, ali i svim načelnicima gradova i opština te predsjednicima skupština svih jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj obrazac Zahtjeva za izdavanje rješenja kojim se utvrđuje legalnost objekata.

Ministar Srebrenka Golić kaže da je Ministarstvo ovim dodatno pojednostavilo postupak utvrđivanja legalnosti bespravno sagrađenih objekata.

Novim zakonom je omogućeno građanima da besplatno legalizuju objekte izgrađene do kraja 2013. godine, a iz banjalučke Gradske uprave naveli su dalje korake.

„Nakon podnošenja zahtjeva oni će se preuzimati na obradu, pisaće se rješenja o legalnosti i tako dalje, kao što piše već u Zakonu, ako ispunjavate uslove“, navode iz Grada.

Dodali su i da ne znaju kada će zahtjevi biti obrađeni, jer je već pristiglo njih oko deset hiljada.

Srđan Banović, BL portal

Ostavite komentar: