Tekuća godina bila jako teška: Radojičić najavio restrukturisanje “Akvane”

Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su izvještaje o radu javnih preduzeća i ustanova za prošlu i planove poslovanja za ovu godinu.

Razmatran je rad Centra za razvoj poljoprivrede, Centra za obrazovanje, poslovanje “Vodovoda”, “Toplane”, “Gradskog groblja” i “Čistoće”.

Gradonačelnik Igor Radojičić smatra da je nakrupnija stvar koja je urađena u protekle četiri godine rješenje problema gradskog grijanja.

“Presječeni su dugogodišnji negativni procesi, koji su godišnje donosili minus od preko deset miliona KM. Poređenja radi, 2016. godina završena je sa nekih desetak miliona KM u minusu na gradskoj toplani, a ove godine, po prvi put, imamo 200.000 KM profita u budžetu, što je postignuto gradnjom nove Eko toplane”, rekao je Radojičić.

Istovremeno, najavio je da će u narednom periodu biti restrukturisana „Akvana“, pogotovo što je tekuća godina bila jako teška za ovo preduzeće zbog posljedica epidemija korona virusa i zabrane rada ugostiteljstvu.

“’Akvana’ mora biti ili javna ustanova ili restrukturisana na neke male sektore. Takođe, ostaje i problem statusa Zavoda za izgradnju, koje je akcionarsko društvo, u kojem je Grad većinski akcionar, ali imamo hronični problem sa nesaglasnošću malih akcionara”, pojasnio je Radojičić.

Parlament je usvojio i odluku kojom su riješeni imovinski odnosi za sedam porodica iz kategorije izbjeglog i raseljenog stanovništva, koje žive u Ulici Jovanke Gajić Zmijanjke u MZ Lauš, kojima su prije 20-ak godina kuće finansirane međunarodnim donacijama.

Njima će konačno biti riješen status imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu gdje su kuće izgrađene i kojima će oni moći sada da upravljaju.

Ostavite komentar: