Svojevrsni aduti političkih stranaka: Ko je sve na odborničkim listama u Banjaluci

Bavljenje politikom je postalo sve privlačnije za sportiste i sportske radnike, koji su u ovoj izbornoj sezoni postali svojevrsni aduti političkih stranaka.

Ističu se njihovi uspjesi kao mamac koji treba da privuče glasače, a oni s druge strane tvrde da se kandiduju jer žele da utiču na promjene u Banjaluci.

Među doktorima, privrednicima I karijernim javnim funkcionerima nalaze se i oni koji dolaze iz svijeta sporta. Upravo njihova imena su se nakon objave lista mogla među prvima čuti iz pojedinih partija.

Među onima koji će učestvovati u predstojećoj izbornoj trci je i veteran na sportskim terenima Bojan Ljubišić, proslavljeni golman Rukometnog kluba Borac i najbolji sportista Republike Srpske u 2019. godini, ali potpuni novajlija u političkim vodama. On se nalazi na listi SNSD. Kaže da postoji sasvim jednostavan razlog za potpuni preokret u karijeri. Jedan od razloga je, kako kaže, zato što smatra da u Skupštini grada treba da bude neko iz sporta.

“Cilj je da se borim za napredak sporta u Banjaluci i da bih mogao da budem dosadan, kada su u pitanju svi oni problemi koji okružuju sport. Treba biti realan, u posljednje vrijeme se dosta popravila sportska infrastruktura, dobili smo dvoranu Centar, a gradi se i dvorana na Starčevici. Za rekreativce su izgrađene teretana na otvorenom i to je stvarno za pohvalu, ali uvijek može bolje. Klubovi i sportisti treba da imaju nekoga na koga se mogu osloniti, kome mogu da se obrate sa svojim problemima, neko ko je njima bliži i da taj neko prenese taj problem nadležnima”, objasnio je Ljubišić. Iako bi se, ako uđe u Skupštinu grada, najviše koncentrisao na sport, Ljubišić naglašava da bi uvijek bio na raspolaganju svim građanima kojima treba pomoć.

“Rođen sam u ovom gradu i ovaj grad mi je dao puno toga. Ja sam neko ko voli ovaj grad, ko zna ovaj grad i ulazim u sve ovo prvenstveno da učinim sve što mogu, kako bi život građana bio bolji”, naglasio je Ljubišić.

Još jedan politički novajlija je Nadežda Tomić, koja se nalazi na listi PDP. Ona je bila višestruki prvak BiH i RS u kik-boksu, osvajač evropskog kupa i mnogih drugih takmičenja. Za politiku se odlučila, kako kaže, zbog „mogućnosti i želje da svom gradu da neku bolju notu“.

“Sport jeste udaljen od politike ali ima nešto zajedničko, a to je borba za bolje. Kroz sport sam se trudila i davala svoj maksimum, i fizički i psihički, kako bih svoj grad i sebe predstavljala u najboljem svjetlu. I nisam odustajala od tog cilja, što pokazuju moji rezultati. Tako će biti i kroz politiku”, naglasila je ona. Ukoliko se uspije izboriti za odbornički mandat, tvrdi da će se najviše zalagati za omladinu, jer je, kako je dodala, dio nje i poznaje probleme koji ih muče.

“Isto tako, neću zaboraviti na one starije, koji zaslužuju mnogo više”, zaključila je ona. Kada su u pitanju sportisti, Tomićeva kaže da su oni dragulj našeg grada.

“Ne smijemo ostati nijemi na sve njihove potrebe, kako bi nastavili svojim ciljem. Ja nisam imala podršku grada, zbog toga sam i napustila sport, tu praksu banjalučkih sportista želim da promijenim. Bavila sam se kik-boksom i u tom sportu sam bila srčan borac. Tako će biti i kroz politiku, za bolje sutra našeg grada. Vjerujem da će to naši građani prepoznati”, zaključila je ona.

Za razliku od prethodna dva, kandidat sa liste SPS Saša Kondić ima određenog političkog iskustva. Kondić je predsjednik RK Borac, ali i šef povjereništva ove partije za Banjaluku. On kaže da svojim dosadašnjim iskustvom u sportu želi doprinijeti rješavanju problema.

“Smatram da sam kroz neki svoj period rada u sportskim klubovima stekao određeno iskustvo, koje mi daje za pravo da se smatram da sam iznad onih koji trenutno o tome odlučuju”, kazao je on. Dodaje da je slična situacija i kada je privreda u pitanju.

“Imamo slučajeva da su uglavnom o privredi, zdravstvu ili sportu do sada odlučivali ljudi koji se nisu baš ostvarivali u takvim oblastima. Ne kažem da nema predstavnika iz tih oblasti u Gradu, ali ih je vrlo malo. Moj lični motiv je bio, ako već imam neko iskustvo, ako sam pokazao da sam uspješan, i u jednom i u drugom, zašto ne bih onda probao da s pozicije odbornika učestvujem u kreiranju boljeg ambijenta, kako za privredu tako i za sport. Mislim da je greška što se većina ljudi, koji su danas u skupštinskim klupama, nije ostvarilo u tim nekim segmentima, a donose važne odluke”, precizirao je on i napomenuo da mu ne treba politika da ostvari neke životne ciljeve, jer je u tome već uspio.

Kao i prethodna dva sagovornika, i Kondić je nagasio da će se zalagati i za druga pitanja osim sporta, u skladu s politikom stranke čiji je član.

“Trebamo omogućiti ljudima da ostanu u selima, da ne bježe prema gradu, jer traže neko zaposlenje, kao i da privučemo investitore u Banjaluku”, rekao je Kondić, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: