Svečanom akademijom: Banjalučka Medicinska škola obilježila 75 godina rada

U Banjaluci je večeras održana svečana akademija povodom 75 godina banjalučke Medicinske škole, u okviru koje je promovisana monografija pod nazivom “75 godina – u vrtlogu vremena” koja oslikava život ove škole u različitim dekadama.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je novinarima da je 75 godina veliki jubilej Medicinske škole koja je stasala u kredibilnu ustanovu u kojoj se školuju kadrovi koji kasnije nastavljaju medicinske fakultete ili se zapošljavaju sa srednjom školom u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama i koji su vrlo posvećeni poslovima koje obavljaju.

“Važno je i da Ministarstvo ulaže u obrazovanje i iz ugla izmjena nastavnih planova i programa praktične nastave kod poslodavaca, u ovom slučaju saradnje sa medicinskim ustanovama, kao i usavršavanja nastavnog kadra kako bi učenici po završetku škole bili kredibilni i konkurentni na tržištu rada”, navela je Trivićeva.

Direktor Medicinske škole Mirko Jović rekao je da je kroz projekat izgradnje medicinskog kampusa u banjalučkoj mjesnoj zajednici Paprikovac planiran i prostor za ovu školu, čime će ona konačno dobiti svoju adresu.

On je naglasio da je ovo jedna od najboljih škola u Srpskoj i ujedno i jedna od najvećih u BiH, koja svake godine bilježi veliko interesovanje učenika za upis.

Nekadašnji učenik ove škole, a danas direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je ova škola temelj za uspješnu ljekarsku karijeru, te zahvalio Medicinskoj školi za više od 1.000 medicinskih sestara koje rade u UKC-u.

“Sve one su stub UKC-a, ali i zdravstvenog sistema Srpske”, naveo je Đajić.

Medicinska škola u Banjaluci počela je sa radom u oktobru 1947. godine.

Svečana akademija održana je u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Ostavite komentar: