Sve pravdaju minimalcem: Privatni vrtići u Banjaluci skuplji za 60 maraka

13.01.2024. | 12:58

Iz nekoliko privatnih predškolskih ustanova u Banjaluci roditeljima je ovih dana stigla nimalo prijatna vijest – boravak djeteta u vrtiću za mjesec dana od februara će koštati u prosjeku za 60 KM više.

S obzirom da je prethodno povećanje cijene bilo prije samo nekoliko mjeseci, pitanje je koliko će roditelja moći da podnese ovaj novi udar na kućni budžet.

Iz vrtića “Anđeo” je stiglo rješenje o povećanju cijene sa 360 na 420 KM za jedno dijete. Pravdaju ovo odlukom Vlade RS da poveća najnižu platu na 900 KM, ali i drugim razlozima.

“Iz razloga povećanja minimalne neto plate, povećanja plata radnika, porasta poreza i doprinosa i povećanja troškova ustanove usljed rasta cijena dobavljača, te s obzirom da se ova ustanova finansira isključivo iz uplata korisnika za vršenje svojih usluga, skupština Predškolske ustanove dječiji vrtić “Anđeo” Banjaluka, donosi odluku da cijena usluga boravka u vrtiću za djecu predškolskog uzrasta od 1. februara iznosi 420 KM mjesečno za jedno dijete, 690 KM mjesečno za dvoje djece i 840 KM za troje djece”, stoji u Odluci ove ustanove.

Od februara će u ovoj ustanovi porasti i cijena produženog boravka za djecu školskog uzrasta, pa će roditelji morati da izdvoje 390 KM mjesečno za jedno dijete i 650 KM mjesečno za dvoje djece. Cijena kombinovane usluge za boravak u vrtiću i produženi boravak za dvoje djece iznosi 670 KM.

I iz vrtića “Miki Maus” roditeljima je stigla slična poruka, iako je nova cijena kod njih nešto niža.

“Obavještavamo vas da će od 1. februara ove godine doći do promjene cijene vrtića. Usljed značajnih povećanja troškova ustanove te potrebe povećanja plata zaposlenim radnicima, povećanje cijene vrtića je postalo neophodno. Od februara, cijena vrtića za jedno dijete će iznositi 350 KM mjesečno, a cijena vrtića za dvoje djece iz iste porodice 620 KM”, stoji u poruci roditeljima i starateljima iz ove ustanove.

Cijena je do sada bila 300 KM.

Povećanje su najavili i drugi vrtići, a cijena boravka jednog djeteta od februara će, prema nezvaničnim najavama, u pojedinim vrtićima rasti i do 450 KM.

Za većinu roditelja ovo je neprihvatljivo.

“Već par godina unazad konstantno trpimo povećanje cijena boravka djece u privatnom vrtiću, u koji smo primorani voditi djecu, jer i supruga i ja radimo i nemamo ih kome ostaviti, a “upasti” u državni je ravno sedmici na lotu”, kaže za Mondo otac dvoje djece, koji su oboje vrtićkog uzrasta.

On smatra da nema opravdanja za novi rast cijena.

“Sada su nam najavili novo povećanje, pravdajući da je to zbog rasta plata vaspitačica. Iste razloge su nam govorili i ranije, a tete se stalno mijenjaju, jer odlaze zbog malih plata. Sve mi se čini da ovdje vlasnici vrtića samo traže izgovor da uzmu veći profit za sebe, a tetama daju minimum. Isto tako, često povećanje ide baš u februaru, kad niko od nas nema rješenje, a oni roditelji čija djeca na jesen kreću u školu nisu spremni djetetu mijenjati okruženje i drugare, pa se i to čini kao dobro osmišljen sistem kojeg su svjesni u privatnim vrtićima i samo koriste situaciju. Nemamo izlaza, nemamo kud i na svo ovo poskupljenje, treba da izdvojimo još i dodatni novac za vrtić”, ističe sagovornik.

Cijena državnih vrtića za jedno dijete iznosi 180 KM, a poređenja radi, za platu osobe koja bi čuvala djecu kod kuće, roditelji bi morali da izdvoje minimalno 600 KM. Grad Banjaluka subvencioniše privatne vrtiće sa 60 KM, ali isplata ovih subvencija kasni već tri mjeseca.

“Istog trena kada je Grad donio odluku o uvođenju subvencija, za isti taj iznos poskupili su i vrtići, tako da nam ništa nisu olakšali, već su i to zloupotrijebili i novac od Grada samo uzeli sebi”, ističe sagovornik, otac dvoje mališana.