Sve ono što je za Veneciju gondola… Počela izgradnja prvog dajak pristaništa u Banjaluci

Na zadovoljstvo svih ljubitelja dajaka, počela je izgradnja prvog dajak pristaništa u Banjaluci, saopšteno je iz Gradske uprave. 

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je obišao ove radove na plaži Abacija, istakao je značaj ovog projekta čijom realizacijom će se još više promovisati dajak kao simbol grada i rijeka Vrbas.

“Ono što je za Veneciju gondola, to je za Banjaluku dajak čamac i evo ovo dajak pristanište”, naglasio je on.

Inicijativa za gradnju ovog pristaništa postoji još od 2013. godine.

“Srećan sam što smo u ovih osam mjeseci uspjeli pokrenuti i gradnju prvog dajak pristaništa. Baš na ovom mjestu napravićemo i radionicu i svojevrstan muzej posvećen dajaku kako bismo zauvijek sačuvali našu tradiciju sporta na Vrbasu i jedan od naših simbola”, istakao je gradonačelnik.

Izrazio je uvjerenje da će svim ljubiteljima dajaka ovo biti veliki motiv da nastave dalje da se bave ovim aktivnostima.

“Kroz ovaj i mnoge druge projekte privoljećemo i nove generacije da nauče o dajaku, da se voze u dajaku ili da nauče da ga voze kako bismo narednih sezona, umjesto 20 ili 30 čamaca, imali Vrbas prepun dajak čamaca”, zaključio je gradonačelnik.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić kazao je da se od početka godine radilo na pripremi urbanističko-tehničke dokumentacije i fininsijskoj konstrukciji.

“Radovi na dajak pristaništu bi trebalo da se okončaju do kraja godine na zadovljstvo svih dajakaša i zaljubljenika u dajak”, naveo je on, dodajući da je ukupna vrijednost investicije oko 233.000 KM. Kako je pojasnio, izvođač koji je izabran na tenderu – preduzeće „Gradip“ iz Prnjavora, trenutno izvodi pripremne radove u koritu Vrbasa.

“Strateški cilj Grada je upravo Vrbas i ovo nam je jedna glavna tačka, ali produžavamo dalje prema Srpskim Toplicama gdje je planiran još jedan punkt za dajak čamce, ali i uređenje tamošnje plaže”, zaključio je Mandić.

U ime Dajak kluba Banjaluka Dragan Babić kazao je da je izgradnja dajak pristaništa veoma važna u smislu očuvanja naše tradicije.

“To će biti prvo pristanište za dajak čamce u Banjaluci ikada napravljeno. Ono što je bitno, pri svakom vodostaju moći ćemo primiti putnike, da uđu ali i da izađu bezbjedno iz čamca. Dakle, dobijamo jednu tačku koju će svi turisti moći lako da prepoznaju i da se obrate za turističke vožnje”, naveo je on.

Nakon obilaska gradilišta dajak pristaništa, gradonačelnik Stanivuković pridružio se članovima Dajak kluba Banjaluka u vožnji čamcima.

Ostavite komentar: