Šukalo se zahvalila: Veliki broj projekata u Banjaluci se realizuje zbog donatora

Veliki broj projekata koji se realizuje u Banjoj Luci realizuje se uz podršku međunarodnih donatora, saopšteno je iz Gradske uprave.

Poručila je ovo savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo koja je naglasila da nakon dvije godine izazova sa budžetom i rebalansom ovakav način rada pomogao je da se realizuju vrijedni projekti.

“Nedavno su Gradsku upravu posjetili predstavnici UNDP-ija, kao jednog od najvećih donator sa kojima Grad radi. Kroz „DRR“ projekat završena je rekonstrukcija dva klizišta, u ulicama Braće Miletića i Ljevčanskoj”, kazala je ona.

Poručila je kako podrška UNDP-ija neće izostati ni u budućnosti.

“Sastanak smo iskoristili da se zahvalimo na svemu ovome što trenutno radimo, ali i da istaknemo ključne prioritete za narednu godinu. Neki od njih su energetska efikasnost i reciklažna dvorišta”, istakla je Šukalo.

Jedan od projekata čija je realizacija u toku jeste „Jačanje uloga mjesnih zajednica“.

“Tu se radilo na edukaciji savjeta mjesnih zajednica, ali građana, kako da se uključuju u forume, sastanke i delegiraju svoje probleme i ideje. Sada predstavljamo model u kojem motivišemo građane da se okupljaju u svojim mjesnim zajednicama i da tu pripremaju svoje projekte, delegijaru svoje prioritete, da vide kako je nekada nama teško kada dobijemo stotine zahtjeva odlučiti koji projekat da realizujemo”, kazala je ona.

Pored edukacija Grad uspio kroz male grantove obezbijediti da se u pet mjesnih zajednica realizuju projekti vrijednosti 30 hiljada KM.

“U Bistrici će na ovaj način biti uređeno autobusko stajalište, u Priječanima rasvjeta, dok će na Starčevici biti prošireno sportsko igralište. Takođe, u Obilićevu će se podrška usmjeriti fudbalskom klubu „Naprijed“, a na Petrićevcu će dodatno biti opremljena novoizgrađena zgrada Mjesne zajednice”, istakla je Šukalo.

Još jedan bitan projekat jeste “PIPLS” projekat, u okviru kojeg je Grad pokrenuo značajne aktivnosti kada je u pitanju funkcionisanje gradske administracije.

“Mi započinjemo digitalizaciju naših usluga, što će omogućiti građanima da imaju bolju komunikaciju sa gradskim odjeljenjima i odsjecima”, poručila je ona.

Urbana mobilnost je takođe izuzetno bitan projekat, a iniciran je od građana koji koriste bicikl, a podrška za izradu strategije urbane mobilnosti stigla takođe od UNDP-ija.

“Strategijom urbane mobilnosti prikupićemo informacije sa terena, što je za nas od velike važnosti jer nemamo analizu saobraćaja koja je trebala da prethodi našem urbanističkom planu. Iskoristićemo ovaj dokument da analiziramo trenutno stanje i da odredimo pravce u kojima ćemo ići u narednom periodu”, zalljučila je savjetnica gradonačelnika, Milada Šukalo.

Dodala je da Grad na temu urbane mobilnosti radi tri projekta, te da je povratna informacija građana izuzetno dobra.

Ostavite komentar: