Šukalo: „Banjalučka zima“ oborila sve rekorde: Pred nama sjajno „Banjalučko proljeće“ i spekakultaran „Trotoart“ FOTO

24.02.2024. | 09:34

-Tokom održavanja manifestacicje „Banjalučka zima“ zabilježeno je znatno povećanje posjeta u Banjaluci – za čak 75 odsto u odnosu na prethodne dvije godine. To je za oko hiljadu noćenja više u zimskom periodu nego prethodnih godina.

Kazala je ovo savjetnica gradonačelnika Milada Šukalo, koja je dodatno poručila da su ugostitelji, koji su radili u sklopu „Zimzobala“ to i potvrdili.

-Prije nekoliko dana održali smo sastanak sa ugostiteljima koji su imali priliku da rade i djeluju u okviru „Zimzobala“. Upravo oni su nam potrvdili da je ova godina, u odnosu na prethodne dvije, bila rekordna po posjećenosti, njihovoj zaradi ali i količini posla. Mi moramo da kažemo da je tome doprinijelo više od 300 sati različitog programa svaki dan koje je Grad organizovao. Dodatno, tu su bili i sjajni koncerti koji su održani za Novu godinu i popularnu reprizu, a koji su Banju Luku postavili u centar dešavanja u cijelom regionu – kazala je Šukalo.

Naglasila je kako zvanični podaci svjedoče o tome da je broj posjeta i noćenja u Banjoj Luci veći nego prethodnih godina.

-To su oni zvanični podaci kada govorimo o prijavi boravaka i plaćanju boravišne takse, ali u realnosti oni su zasigurno veći. Sve to nam na kraju govori, ne samo to da smo u usponu, nego i to da postajemo top turistička destinacija. Iz godine u godinu, pored turista iz regije, koji su najčešći posjetioci u našem gradu, mi bilježimo sve veći broj gostiju koji u Banju Luku dolaze letovima koji su povezani sa evropskim destinacijama. To su gosti koji se tradiiconalno vraćaju. Prepoznaju nas po srdačnosti, toplini, gotoljubivost koju ne mogu da osjete svugdje. Vraćaju nam se gosti iz Njemačke, Belgije, gosti iz cijele Evrope – kazala je ona.

Dodala je i to kako su ove godine naš grad posjetili turisti iz dalekih zemalja, odnosno Kine, Koreje, Japana, Južne Amerike i slično.

-Sve to govori da postajemo ozbiljna turistička destinacija, te da upravo zbog toga moramo da radimo i na smejštajnim kapacitetima. Banja Luka bilježi posjećenost tokom cijele godine i tu imamo šansu kada je riječ i o razvoju kongresnog turizma. Ipak, surećemo se s tim da nemamo dovoljan broj smještanih kapaciteta, te će za nas od velike važnosti zasigurno biti izgradnja novog hotela „Palas“, što je pokrenuo gradonačelnik Stanivuković, a koji će pored velikog broja smještajnih kapaciteta imati na raspolaganju i kongresnu salu. Svakako, naša želja je, da pored ovoga, izgradimo i još nekoliko hotela manjeg smještajnog kapaciteta, ali uz to moramo mnogo i da radimo na promociji ruralnog turizma, kao i izgradnji smještajnog kapaciteta u ruralnom prostoru – istakla je ona.

Šukalo je iskoristila priliku i da najavi mnoštvo događaja koje gradska administracija uveliko priprema kada je u pitanju manifestacija „Banjalučko proljeće“.

-Moram da kažem da mi volimo da rušimo rekorde. „Banjalučko proljeće“ je takođe naš prepoznatljiv brend, a ove godine očekuju nas sjajni događaji, za koje već sada postoje upiti turističkih agencija koji žele da dovedu goste u Banju Luku. Nije samo proljeće period koji je interesantan turistima koji dolaze u Banju Luku, mi imamo da ponudimo i različite sadržaje tokom cijele godine. Ipak, kada je riječ o „Banjalučkom proljeću“, ove godine očekuje nas veliki broj koncertnih aktivnosti, a cilj nam je i da u novom gradskom parku, koji se trenutno gradi, imamo binu gdje možemo da organizujemo različite kocnerte. Moramo da spomenemo manifestaciju „Trotoart“, gdje ćemo i ove godine zasigurno prevazići sebe kada je riječ o organizaciji ovog događaja. Obećavamo još veći spektakl – poručila je Milada Šukalo.

Šukalo je dodala i to kako je ova gradska administracija na inicijativu gradonačelnika Stanivukovića krenula u izgradnju zelenih oaza i parkova, koji će zasigurno obogatiti turističku ponudu našeg grada.