Stevandić se obratio gradonačelniku: Gomilanje smeća u Banjaluci – opasnost od nove zaraze

Banjalučki ljekar Nenad Stevandić rekao je da gomilanje smeća u Banjaluci remeti postojeću lošu epidemiološku situaciju, te upozorio da to može dovesti i do novih izvora zaraznih bolesti.

Stevandić je od gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića zatražio da riješi ovaj komunalni problem na šta je, kako kaže, obavezan prema Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, a od predsjednika Vlade Repubike Srpske Radovana Viškovića da, ukoliko se to ne ispoštuje, izda nalog Gradskom štabu ili da direktno preuzme mjere koje bi bile u skladu sa očuvanjem javnog zdravlja.
“Banjaluka je administrativni centar i ogledalo Republike Srpske koji daje sliku ko je koliko politički jak, ali i savjestan i odgovoran”, naveo je Stevandić u pismu koje je Viškoviću i Stanivukoviću uputio, kako je naveo, kao ljekar i kao građanin Banjaluke. On je dodao da to daje sliku i za sve buduće investitore, a na kraju i građane koji u njemu žive i odlučuju.
Stevandić je poručio Stanivukoviću da je sad i smeće sredstvo političkog obračuna, ali i faktor koji utiče na zdravlje ljudi, te da sve može da preraste u sukobe i nerede sa nesagledivim posljedicama.
“Smeće u našem gradu ne može da sakuplja, gomila ili čisti nikakva stranačka omladina”, naveo je Stevandić. On smatra da budžet grada Banjaluka za to ne smije biti ni povod ni alibi.
“Amandmani koji se odnose na pet do šest miliona KM su sredstava koje trebaju dobiti zdravstveni radnici /koji nisu dijeljeni po tome da li rade u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ili Domu zdravlja kada je Vlada Srpske davala jednokratna sredstva od 1.000 KM/ i trudnice ili druge kategorije stanovnika bez podjela da li rade u republičkim ili gradskim ustanovama”, naglasio je Stevandić.

Ostavite komentar: