Sterilizacija smanjuje broj mačaka na ulicama Banjaluke – i građani mogu da daju doprinos

08.11.2021. | 08:00

Udruženje građana “Wag Wag” iz Banjaluke i Udruženje za zaštitu životinja “Vardi” iz Kotor Varoša počeli su sa sterilizacijom uličnih mačaka u Banjaluci, ali su im potrebna dodatna sredstva kako bi sterilisali 100 mačaka na godišnjem nivou.

Kazali su to za “Nezavisne” iz ovih udruženja te dodali da rade već dva mjeseca, a da se trenutno finansiraju od donacija.

Ovaj projekat se realizuje kao dio priče poznate u Evropi kao “Uhvati – steriliši – vrati”, koja je stigla i u Banjaluku.

Anđela Španović, predsjednica Udruženja građana “Wag Wag”, rekla je za “Nezavisne” da sterilizacija mačaka ide u korist i onima koji vole životinje, kao i onima koji ih ne vole.

“Sa sterilizacijom smo već počeli i trenutno sterilišemo tri mačke mjesečno, a taj broj može biti i veći”, rekla je Španovićeva.

Svjetlana Trifunović iz Udruženja za zaštitu životinja “Vardi” kaže za “Nezavisne” da su u jednom mjesecu prikupili 120 KM, što je pokrilo sterilizaciju dvije mačke, dok su dvije, kako kaže, sterilisali na dug.

“Postavili smo kasice u obliku mačaka u koje građani mogu ubaciti novac u nekoliko kafića u gradu, među kojima su ‘Vespa’, ‘Eklektik’, ‘Gatto’, ‘Žiža’, ‘Yoko’, ‘Piccolo’, a koje ispraznimo svaki mjesec”, kazala je Trifunovićeva.

Španovićeva je istakla da bi obavljanjem četiri sterilizacije mjesečno, na koju bi imali jednu gratis od veterinarskih ustanova, populacija uličnih mačaka bila smanjena za 500 u roku od pet godina.

Kako kaže Trifunovićeva, vlasnici više sterilišu pse jer smatraju da mačke nikome ne smetaju i da ih je lakše udomiti.

“Mačke treba sterilisati radi očuvanja njihovog zdravlja jer je gotovo kod sve ijedne ženke starije od pet godina primijećen neki zdravstveni problem”, kazala je Trifunovićeva.

Španovićeva kaže da se sada finansiraju samo donacijama te da bi im dodatna pomoć od grada dobro došla.

“Pribavili smo resurse i riješili svu logistiku te bi nam pomoć od grada od 5.000 KM pomogla da sterilišemo 100 mačaka za godinu dana”, kazala je Španovićeva.

Iz Gradske uprave su rekli da će u narednom periodu raditi na rješavanju ovih problema u skladu sa svojim mogućnostima.

“Po uzoru na mnoge evropske gradove pristupićemo razmatranju mogućnosti da se u narednom periodu planiraju budžetska sredstva za ove namjene”, rekli su iz Gradske uprave.