Stati u kraj opakoj koroni: U prvoj grupi za vakcinu 42.000 Banjalučana

U prvom talasu bi trebalo biti vakcinisano 42.000 građana, koji pripadaju prioritetnim grupama, ali još se ne zna koliko vakcina će dobiti Banjaluka od prve isporuke, koja se očekuje krajem januara.

“Prema našim procjenama, u toj kategoriji se nalazi od 1.000 do 2.000 lica i mi ćemo se potruditi da tu prvu, prioritetnu grupu vakcinišemo za pet do sedam dana”, rekla je direktor Doma zdravlja, Nevena Todorović. Ističe da u tu grupu nisu uračunati zaposleni u UKC RS.

“Konkretno, kada govorimo o registrovanim u Domu zdravlja Banjaluka, tih osoba ima 40.000, što je jako veliki broj i taj posao bi mogao da potraje. U njihovom slučaju vakcinacija je dobrovoljna i oni će se morati prijavljivati, ali mi se moramo organizovati da primimo sve koji žele”, navela je ona i dodala da kada se ove dvije grupe uzmu u obzir, dolazi se do broja od oko 42.000 građana.

Operativni plan

Upravo zbog tog obima posla Todorovićeva je rekla da je formiran tim koji pravi operativni plan ove ustanove za vakcinaciju. Za sada je taj plan u fazi formiranja.

“Očekujemo da će krajem januara u RS stići vakcine, koje će se distribuirati svim Domovima zdravlja, ali još ne znamo koliko vakcina ćemo mi dobiti, ni kakve će biti njihove karakteristike, što se tiče čuvanja i drugih procedura. To će uveliko uticati na naše planove”, rekla je ona, dodavši da još nije određena lokacija na kojoj će se obavljati vakcinacija, ali da će i to uskoro biti poznato. Naglasila je da je njihov cilj da u što kraćem roku vakcinišu „što veći broj ljudi te da budu maksimalno dostupni“.

Dodatni radnici

Ovaj dio posla otvara pitanje da li će i kako to uspjeti uraditi s obzirom da ova ustanova već sada ima puno posla, s redovnim pacijentima, ali i onima koji su oboljeli od virusa korona.

“Kada smo vidjeli da će ovaj talas pandemije da potraje, mi smo u septembru prošle godine primili određen broj dodatnih radnika, na određeno, zdravstvenih radnika i čistačica, uz saglasnost ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.  Za sve te radnike smo tražili dopunu budžeta grada, odnosno da Grad pomogne u finansiranju njihovih primanja.  Za 2020. godinu nam je to odobreno, a tražili smo to i za ovu godinu. Potrebno je da ih zadržimo u narednim mjesecima kako bi mogli obaviti sve ove poslove koji se od nas očekuju”, rekla je Todorovićeva. Postoji nekoliko vrsta vakcina protiv kovida 19, čija je primjena počela u nekoliko država svijeta. Vakcinacija za građane Republika Srpska će biti besplatna.

ILIĆ: POTREBNO VIŠE NOVCA

Vakcinacija je bila jedna od tema jučerašnjeg sastanka predstavnika Grada i ove ustanove. Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić je rekao da je Grad Banjaluka u proteklom periodu bio na raspolaganju ovoj zdravstvenoj ustanovi te da će tako biti i u narednom periodu.

“Da bi pomogli u nekom narednom periodu u njihovom radu, vrlo je važno da gradonačelnik Banjaluke, s kojim ću u narednim danima razgovarati na temu Nacrta budžeta, računa da Domu zdravlja u ovoj godini trebaju mnogo veća sredstva nego što je to bio slučaj u ranijim godinama. Siguran sam da će gospodin Stanivuković obezbijediti takvu vrstu sredstva i da će mu se Skupština grada staviti na raspolaganje kada su ove stvari u pitanju. Ipak, u pitanju je zdravlje građana i politiku iz ovakvih ustanova treba isključiti”, naveo je on, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: