Stanivukovićev savjetnik o poslu sa Lolićima: Morali smo hitno da djelujemo

Hitnost situacije u vezi sa vakcinacijom stanovništva zahtijevala je i hitnu nabavku materijalno tehničkih sredstava i zbog toga smo tu nabavku riješili pregovaračkim postupkom.

Tako je Bojan Kresojević, savjetnik za ekonomska pitanja gradonačelnika Draška Stanivukovića, reagujući na informacije koje je objavio BL portal, obrazložio činjenicu da je Gradska uprava bez objavljivanja obavještenja o nabavci krajem marta dodijelila preduzeću “Perfect clean” iz Banjaluke posao vrijedan 119.732,96 KM. Radi se o firmi u vlasništvu porodice Jelenka Lolića, dugogodišnjeg poslovnog partnera i porodičnog prijatelja gradonačelnikovog oca Dragana Stanivukovića.

U pitanju je nabavka materijalno tehničkih sredstava za potrebe masovne vakcinacije stanovništva. Mjesec dana kasnije, istoj firmi banjalučka Gradska uprava je direktnim sporazumom dodijela još jedan posao, nabavku zaštitinih maski.

Kresojević, u izjavi za portal Insajder.in, doduše, naziv firme kojoj je dodijeljen posao ne pominje, niti obrazlaže njene reference. Samo podsjeća da je poziv upućen još dvojici ponuđača, a dodijeljen je onome ko se jedini javio.

„Postupak vakcinacije je morao ići što hitnije i zato nismo mogli da čekamo da procedura otvorenog postupka traje dva mjeseca. Najvažnije je da tržišna cijena ne odstupa od procijenjene i ona nije loša, iako bismo mi voljeli otvoreni postupak jer bismo postigli nižu cijenu. Zbog hitnoće, trebalo je naći ponuđača koji je spreman da u kratkom roku na lageru ima robe u vrijednosti 120.000 KM, jer su u pitanju razna sredstva za potrebe vakcinacije“, rekao je Kresojević.

Bojan Kresojević, savjetnik gradonačelnika Banjaluke

Interesantno je da je Jelenko Lolić, čiji su članovi porodice vlasnici preduzeća “Perfect clean”, do 2019. godine sa Draganom Stanivukovićem bio u suvlasništvu nad firmom “Financ” u kojoj se od 2015. kao kosultant vodio upravo Kresojević.

Gradonačelnikov savjetnik to je samo kratko prokomentarisao.

“U pet godina rada imao sam priliku da sarađujem sa više od 30 preduzeća, direktno ili indirektno, da budem prethodno zaposlen u dvije javne institucije, i tako se nameće da neke ponuđače poznajem”, rekao je Kresojević.

Kresojevićevo poznanstvo sa Lolićima nije vezano samo za preduzeće “Financ”, već i za firmu “Keno”.

Naime,  Lolić je i jedan od suvlasnika firme “Keno” koja je zajedno sa ”Lutrijom Republike Srpske” organizovala igre na sreću preko ”Keno TV.”

Do pred kraj prošle godine, zamjenik direktora firme “Keno” bio je Bojan Kresojević koji je kao suvlasnik firme ”Optimum Consulting & Education” do oktobra 2020. u Kenu imao i vlasnički udio.

Ostavite komentar: