Stanivukovićev plan: Uzeti od javnih i do kraja godine dati 900.000 KM privatnim vrtićima

Grad planira subvencionisati boravak djece u privatnim vrtićima sa 900.000 KM, čime bi, prema riječima gradonačelnika Draška Stanivukovića, trebalo biti riješeno pitanje nedostatka mjesta u javnim obdaništima.

Ovo je Stanivuković najavio na posljednjem zasjedanju Skupštine grada u toku rasprave o radu javnih vrtića u Banjaluci, a jedan od problema koji se često spominje u kontekstu te teme su duge liste sa imenima mališana koji čekaju na slobodno mjesto.

Ovim planom nije oduševljena direkorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović, dok odbornici nisu pokazali nikakav interes za ovu najavu Stanivukovića, iako će oni imati zadnju riječ o ovom pitanju.

On je najavio da bi se do kraja godine pred odbornicima trebala naći odluka o sufinasiranju boravka djece u privatnim vrtićima.

– Ove godine smo stopirali plan izgradnje dodatnih vrtića, jer javni vrtić košta tri puta više nego da podstaknete privatnika da otvori obdanište, a cijena za djecu može biti jednaka, kao ona u javnim ustanovama ako napravimo dobar model sufinansiranja privatnih vrtića – rekao je on, navodi SrpskaInfo.

Objasnio je da već neko vrijeme rade na izradi studije ekonomske opravdanosti otvaranja novih vrtića.

– Popularno ili ne, bacićemo matematiku na papir i upoređujemo dvije činjenice. Prva je koliko je opravdano otvoriti novi javni vrtić, a uzmemo u obzir investiciju u vrtić te izdvajanja za plate zaposlenih, što stostruko povećava naša izdvajanja za Centar za predškolsko. To poredimo sa drugim pitanjem – koliko je isplativije to prepustiti tržištu kroz privatne vrtiće, koji bi se otvarali kroz sufinansiranje Grada – rekao je Stanivuković.

Nada se da će do kraja ove godine uspjeti obezbjediti potrebna sredstva za subvencije u iznosu od 900.000 KM.

– Nadam se da su u tome imati podršku Skupštine grada, jer bi time trajno rješili problem nedostatka mjesta u vrtićima. Kako bi se obezbijedili sredstva budžet Centra će biti smanjen za 500.000 KM, a ostatak novca bi bio obezbijeđen sa drugih stavki – rekao je on i napomenuo da ovaj plan predviđa da se zadrže postojeći kapaciteti javnih vrtića, ali da na taj način neće morati graditi nove vrtiće.

– Vrtići u Vrbanji i Kuljanima čija izgradanja je u toku će biti završeni u toku godine i biće predati na upotrebu Centru – naveo je Stanivuković .

Iako je izostala rekacija odbornika, nije izostala rekacija direktorice Centra Jelene Kurtinović.

– Slažem se da to u budućnosti može biti modus operandi vezano za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, ali se ne slažem sa gradonačelnikom i neću se složiti sa bilo kojom odlukom, koja otkida sredstva od budžeta Centra. Slažem se da to treba da se realizuje i da se novac treba naći, ali treba imati u vidu da finansijske obaveze koje kao javna ustanova imamo su u 99 odsto slučajeva zakonska obaveza – rekla je ona.

 

 

Ostavite komentar: