Stanivuković sa Makronom: U fokusu evropski put i koncept zelenih gradova

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković razgovarao je sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati u Parizu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Banje Luke i predsjednik Francuske razgovarali su o trenutnoj situaciji u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, evropskom putu, kao i konceptu zelenih gradova.

“Razgovarali smo o trenutnoj situaciji u Republici Srpskoj sa naglaskom na evropski put kojim mogu i trebaju da idu nove generacije političara. Podrška u borbi protiv kriminala i korupcije je neupitna, ali i za naš put prema što većoj transparentnosti institucija, kao jedne od ključnih evropskih vrijednosti”, rekao je Stanivuković.

Dodaje da je dogovorena i saradnja Banje Luke i nekoliko francuskih gradova.

“Dogovorili smo saradnju sa četiri grada u Francuskoj kroz direktnu podršku za tehnološkim projektima (pametni gradovi), ali i projektima iz oblasti ekologije (ekološki gradovi). Banja Luka će za realizaciju projekata iz ovih oblasti moći računati na francuske fondove. Ponosni smo na sve što smo učinili danas, jer se danas u srcu Francuske priča o gradu na Vrbasu”, poručio je gradonačelnik Banje Luke.

Kod Makrona i gradonačelnici Bijeljine, Sarajeva i Mostara

Gradonačelnik Banjaluke i prvi ljudi Bijeljine, Sarajeva i Mostara nalaze se u Parizu, gdje su pozvani da učestvuju na četvrtom izdanju Pariskog mirovnog foruma, koji se održava od 11. do 13. novembra.

Gost francuskog predsjednika danas je bio i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Petrović je saopštio da je predsjedniku Makronu izrazio uvjerenje da evropski put Republike Srpske / BiH ne smije biti upitan i da je transparentnost svih društvenih procesa, kao jedna od najvažnijih evropskih vrijednosti, ključna za uspjeh na tom putu.

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva i Mario Kordić, gradonačelnik Mostara takođe su posjetili Jelisejsku palatu.

Nakon susreta sa francuskim predsjednikom Karićeva je istakla da su razgovarali  o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom je gradonačelnica Sarajeva istakla važnost podrške u integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i očuvanju teritorijalnog integriteta.

Ostavite komentar: