Stanivuković prisustvovao obilježavanju 45 godina Banjalučkog studentskog pozorišta

18.02.2022. | 22:49

Gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvovao je večeras svečanoj akademiji povodom 45 godina od osnivanja Banjalučkog studentskog pozorišta, koja je održana u Banskom dvoru.

Čestitajući ovaj značajan jubilej, gradonačelnik je rekao kako je ovo pozorište od izuzetnog značaja jer je prvenstveno posvećeno mladom čovjeku.

-Grad podržava rad ovog pozorišta, kako kroz ustupanje prostora, tako i kroz određena finansijska sredstva. Svake godine smo dostupni i za određene programske aktivnosti, koje iz godine u godinu mogu da se mijenjaju i da budu tradicionalne. Banjalučko studentsko pozorište ima svoje festivale koji su značajni, koje mi podržavamo – rekao je gradonačelnik.

Dodao je da cijene to što su mnogi glumici, koji su počeli sa glumom u ovom pozorištu, danas stasali u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

-To svjedoči činjenici da je Banjalučko studentsko pozorište temelj u kome stasaju profesionalci, što je izuzetno značajno – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Savjetnik gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac dodala je kako se Banjalučko studentsko pozorište svojim trudom i radom samo izborilo za svoj status.

-Izborili su se svojim kvalitetom, tradicijom, ali i načinom djelovanja, te time što unapređuju svoj rad svakodnevno. Zbog entuzijazma su došli na stepenicu gdje sada i jesu, a na nama je da im pružamo podršku – rekla je savjetnica Savić – Banjac.

Predsjednik Skupštine Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković izjavio je kako je ovo pozorište bilo i ostalo kuća iz koje se poslije svake predstave izlazi očaran.

-Istoriju Banjalučkog studentsko pozorišta ispisale su mnoge generacije, a obilježile mnoge nagrade, ali i borba za pozorište koja traje i dan danas. U vrijeme pandemije, kada se predstave otkazuju i festivali gase, naše malo pozorište dobilo je poziv da gostuje u Kaliforniji i Sibiru – rekao je Pejaković.

Producent u Banjalučkom studentskom pozorištu Neda Simić Žerajić istakla je da je ovo pozorište važan kamen u mozaiku pozorišnog života grada Banje Luke i kulture Republike Srpske.