Stanivuković predstavio idejno rješenje: Banjaluka gradi spomenik sa 62 stuba FOTO/VIDEO

Ovo je važan trenutak za Grad, za borce koji su ovo čekali veoma dugo, ali i za mene lično, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predstavljajući idejno rješenje centralnog Gradskog spomen-obilježja poginulim i nestalim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

“Već trideset godina borci čekaju na ovaj spomenik, idejno rješenje je tu, krećemo sa projektom i nadam se početku izgradnje do septembra, to bi bilo idealno ali u svakom slučaju krećemo do kraja godine”, objašnjava Stanivuković.

Devetog januara na Dan Republike Srpske donesena je odluka o raspisivanju konkursa za izgradnju spomenika, dok je na adresu Gradske uprave stiglo 18 prijava.
“Jednoglasno smo usvojili ovo idejno rješenje”, rekao je gradonačelnik, a riječ je o projektu iza kojeg stoji projektna kuća “Routing” iz Banjaluke.
Stanivuković je naglasio i da je želja boraca i porodica poginulih boraca bila da lokacija spomenika bude u centru Grada.
“S tim u vidu, Krašov parking je bio idealno rješenje jer su na ovoj lokaciji riješeni svi imovinsko pravni odnosi i sa izgradnjom se može početi odmah, bez čekanja”, rekao je gradonačelnik.

Odgovarajući položaj lokacije za spomen-obilježje potvrdio je i i arhitekta Nikola Dmitrović, projektant idejnog rješenja.
“Kada je riječ o samoj lokaciji, moram da kažem da je upravo lokacija Krašovog parkinga neizgrađena i ovim konceptualnim rješnjem spomenika htio se zatvoriti ulični front koji čine Banski dvor, zgrada Gradske uprave, Predsjednička palata i Hram Hrista Spasitelja, te objekti poput hotela „Bosna“ koji čini najuži gradski centar. Upravo ova lokacija je ostala prazna, te će se upravo ovim spomen – obilježjem, ovom monumentalnošću biti formirano centralno gradsko jezgro”, istakao je Dmitrović.
Poručio je kako je simbolički koncept ovog rješenje višeslojan, te da se glavni koncept samog spomenika oslanja se na stub kao simbol vječnosti.

“Stub kao simbol povezivanja ovozemaljskog svijeta i neba predstavlja pale vojnike i njihovo uspinjanje u vječnost zbog žrtve koju su podnijeli. Jedan od motiva je i motiv crkve, te i sveto drvo tisa, koje simbolizuje otadžbinu oko koje su okupljeni borci koji su svojim tijelima branili našu otadžbinu”, objašnjava Dmitrović.
Iz Boračke organizacije grada Banjaluka ističu je da su danas i tužni i srećni. Predsjednik Boračke organizacije Banje Luke, Goran Rogić, rekao je kako je srećan jer izgradnja spomen – obilježja postaje realnost, a tužan jer dosada niko ovaj spomenik nije izgradio.
“Ovo mora da bude iznad politike, ovo je nešto što je bitno za Vojsku Republike Srpske koja je dala odlučan doprinos u stvaranju naše države. Ovo spomen – obilježje će oslikati ono što je davno trebalo da bude urađeno”, naglasio je Rogić.
Tužni zbog vremena tokom kojeg su čekali na ovaj događaj, a srećni što je spomenik na vidiku.
Srđan Banović, BL Portal

 

Ostavite komentar: