Stanivuković predložio nove amandmane: Penzionerima subvencija na kartu, privredi dodatnih 100.000 KM

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, tokom obraćanja poslije diskusije na sjednici gradske Skupštine, osvrnuo se na obrazloženje pitanja, koje se odnosi na sporne amandmane i njihov uticaj na funkcionisanje Grada Banjaluka.

“Prije nego što pojasnim pojedinačno stavku po stavku, želim da kažem da amandmana nema, jer nisu blagovremeno dostavljeni. Napravljen je niz proceduralnih grešaka zbog kojih pomenuti amandmani mene kao gradonačelnika apsolutno ne obavezuju, jer su nezakoniti”, istakao je gradonačelnik.

On je rekao da su predloženi amandmani suprotni Zakonu o javnim putevima, Zakonu o komunalnim djelatnostima, Zakonu o budžetskom sistemu, te načinu dostavljanja amandmana, koji je definisan Poslovnikom, te dodao da sada možemo govoriti samo o amandmanima, koje on kao predlagač može ulagati tokom sjednice.

Gradonačelnik je istakao da su razmatrani konstruktivni amandmani poput onog koji se odnosi na podršku izgradnje vrtića koju sprovodi Udruženje “Karitas” i on će biti usvojen.

“Kada je u pitanju amandman koji se odnosi na davanje namijenjeno Udruženju penzionera smatramo, da je to diskriminatorno u odnosu na druga udruženja i sindikate, mi ćemo predložiti da se subvencioniše karta penzionerima u iznosu od 20 odsto i to će biti nova stavka, za koju je potrebno oko pola miliona KM. Ovo je vid podrške svim penzionerima i put koji će na kraju dovesti do potpuno besplatnog prevoza za ovu kategoriju”, dodao je gradonačelnik.

Prema riječima gradonačelnika, sredstva za podršku privredi biće povećana za dodatnih 100.000 KM, te će to u zbirnom iznosu biti 1,1 milion KM.

Po pitanju pronatalitetne politike, gradonačelnik je naglasio da će Grad to svakako podržati, ali da je potrebno prije svega predložiti da se izradi Pravilnik, koji bi uredio ovu oblast i raspodjelu sredstava za porodilje i podršku vještačkoj oplodnji, te je dodao da će tokom sjednice predložiti da se po ovom amandmanu donese Zaključak.

“Važna stavka svakako je moj amandman, koji predlaže obezbjeđivanje sredstava za izgradnju mosta u Česmi, koji građani ovog naselja čekaju od 2014. godine, za koju smo planirali izdvajanje od oko pola miliona maraka”, naglasio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je ponovio da Grad ne može svoja budžetska sredstva svesti na jednokratnu pomoć, jer je dužnost vlasti da novac usmjeri na opšte dobro, te istakao da Banjaluka nema zakonsku osnovu, po kojoj bi isplaćivala plate radnicima, koji nisu na platnom spisku Grada.

Ostavite komentar: