Stanivuković potvrdio: Subvencije za vrtiće od jula 100, od avgusta 150 KM

12.06.2024. | 13:49

Subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima u Banjaluci će od jula biti podignute na 100 KM za jedno dijete, dok bi od avgusta trebalo da iznose 150 KM, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Kako je rekao, grad Banjaluka je prvi grad koji je uveo subvencije za privatne vrtiće, a u narednom periodu će ići sa četiri koraka da bi se došlo do izjednačavanje subvencija.

“Krenuli smo sa 60 KM, a naš krajni cilj je izjednačavanje subvencija za privatne i državne vrtiće. Od 1. jula će iznositi 100 KM, od 1. avgusta 150 KM, dok će subvencija za drugo dijete koje ide u privatni vrtić iznositi 200 KM”, kazao je Stanivković.

Kako je rekao, u januaru bi subvencije trebale biti uvećane ponovo, dok će do do jula naredne godine grad ići ka tome da izjednači sve subvencije.

“Ovim mjerama je prethodilo oko 150 sastanaka, a njihov ishod su mjere koje je Banjaluka nikad nije imala. Važno je reći da su ovi koraci usaglašeni sa neformalnom grupom roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće”, kazao je Stanivuković.

Ističe da su grad i roditelji od sad jedna porodica, a sve vlasnike privatnih vrtića je pozvao da budu isto.

“Kao gradonačelnik osuđem sve vlasnike privatnih vrtića koji zbog povećanje subvencija žele da podignu cijene vrtića. Do danas sam pokušavao da dobijem vlasnicu privatnog vrtića ‘Zvjezdica’, ali ona se meni ne javlja”, kazao je Stanivuković.

On je pozvao vlasnicu vrtića da odustane od poskupljenja, a roditelje je pozvao da ne pristaje na to povećanje, prenose Nezavisne.

“Krajem avgusta ili početkom septmebra ćemo da preselimo 500 djece u naše prostorije, odnosno ako treba iznajmićemo prostorije kako bi svu djeci presili iz ovog vrtića”, kazao je Stanivuković.

Kako je rekao, u ovih 500 mjesta ulaze mjesta u novom vrtiću “Nataša” koji se gradi, kao i novom vrtiću na Paprikovcu, a za ostala mjesta će iznajmiti prostor.

“Još jednom pozivam sve roditelje da ne potpisuju ništa. Ovaj grad je prijatelj svih”, kazao je Stanivuković, dodajući da je kao gradonačelnik jako ljut.

“Roditeljima poručujem da će se za novi paket subvencija potpisivati određeni ugovor kako bi se svi zaštitili i zaustavili divaljanje cijena”, kazao je Stanivuković