Stanivuković poručio Đajiću: Ne možemo isplatiti pomoć penzionerima, jer bi prekršili zakon

Sredstva su tu, rezerivisana, ali nije predložen zakonski način na koji da se realizuje isplata pomoći banjalučkim penzionerima za plaćanje električne energije, tvrdi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Tvrdi da se ranije usvojeni amandaman skupštinske većine, koji je postao sastavni dio gradskog budžeta, kosi sa određenim propisima. Tako je poslao poruku većini predvođenoj SNSD-om koja je danas na zajedničkoj konferenciji za medije sa Udruženjem penzionera poručila da neće biti rebalansa budžeta Banjaluke, dok se ne isplati ranije dogovorenih 100 maraka penzionerima.

“Skupština grada je legalno donijela odluku da penzionerima bude isplaćeno po 100 KM. Gradonačelnik to ne može spriječiti i nećemo dozvoliti da vrijeđa najstariju populaciju”, rekao je Vlado Đajić, predsjednik banjalučkog SNSD-a.

Gradonačelnik od skupštine traži da mu pojasni kako da poštujući zakon izvrši isplatu tražene pomoći.

,,Nije do Gradske uprave nego do gradskog amandmana koji nema rješenje. Skupština je poznata po tome što ucjenjuje, a rebalans je opšto dobro za sve”, rekao je Stanivuković i pozvao one koji su predložili takav vid pomoći penzionerima da pronađu način kako bi to izvršili.

Gradonačelnik Banjaluke ističe da su ga saradnici upozorili da se ovaj grant ne može po zakonu isplatiti na način kako su isplaćivani drugi slični grantovi.

,,Što znači da bih ja kao gradonačelnik, ako nas oni ne bi uputili kako treba to realizovati, ušao u kršenje nekoliko zakona i potencijalno mogao krivično odgovarati”, smatra Stanivuković.

U ovogodišnjem budžetu na insistiranje skupštinske većine predviđeno je 100 KM za banjalučke penzionere kao pomoć za plaćanje električne energije, ali tu obavezu gradske vlasti još nisu izvršile prema najstarijoj populaciji.

Željka Pavlović, BL portal

Ostavite komentar: