Stanivuković nezadovoljan minutažom na RTRS-u: Grad Banjaluka ulaže prigovor RAK-u

Grad Banjaluka ulaže prigovor Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH zbog netačnog, jednostranog i tendencioznog izvještavanja o aktivnostima gradonačelnika i Gradske uprave Grada Banjaluka, saopšteno je iz Gradske uprave. 

Ističe se da Javni servis krši Zakon o Radio-televiziji Republike Srpske, u kome se navodi da „program RTRS služi interesu javnosti i mora biti u skladu sa profesionalnim standardima i propisima i pravilima Regulatorne agencije za komunikacije“.

“Zbog dvostrukih aršina uređivačke politike javnog servisa, građani Banjaluke onemogućeni su da dobiju informacije o besplatnim udžbenicima, nižim cijenama prevoza, olakšicama za višečlane porodice i penzionere, kao i mnogim drugim važnim događajima iz svih oblasti”, navode iz Gradske uprave.

Dodaju da po prvi put u istoriji Banjaluke na RTRS-u nije bilo uživo prenosa svečanih akademija povodom Dana Grada – 22. aprila i Kočićevog zbora.

“Time nije skrajnut samo prvi čovjek najvećeg grada Republike Srpske, već i mnogobrojni stvaraoci čiji su kreativni sadržaji zaslužili da budu dio direktnog prenosa na RTRS-u. Kršenjem zakona Radio–televizija Republike Sprkse nanosi štetu, ne samo gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i zaposlenima u Gradskoj upravi, nego cijeloj Republici Srpskoj. Predstavljajući javnosti lažnu sliku o najvećem gradu Republike Srpske, javni servis pokušava da umanji značaj Banjaluke kao regionalnog centra i da je izbriše sa mape razvijenih gradova”, ističu u saopštenju.

Navode da je Grad Banjaluka u više navrata pokušao je da ostvari saradnju sa javnim servisom ukazujući na važnost događaja, pozivajući se na zakone koji ih obavezuju, ali da se rukovodstvo RTRS-a svaki put oglušilo na to, kao i da su desetine mejlova iz Gradske uprave upućnih na adresu RTRS-a, ostali bez ikakvog odgovora.

“Javni servis prvi put u istoriji Banjaluke, najveći grad Republike Srpske stavlja uvijek u negativan kontekst, minimizira legitimno izabranog gradonačelnika, sve zaposlene u Gradskoj upravi, kao i njihov rad. Brojni su značajni društveni, kulturni, sportski događaji u Banjaluci, o kojima se nije izvještavalo ni sekunda na RTRS-u, a koji su svojim radom i te kako zaslužili da javnost za njih zna”, saopštavaju iz Gradske urpave.

Navode da se, za razliku od predsjednika Skupštine Grada Banjaluka, sva zastupljenost gradonačelnika na javnom servisu svela se na 8 minuta gostovanja u Banjalučkoj panorami i dva intervjua u autorskoj emisiji Mate Đakovića.

“Grad Banjaluka ne želi da utiče na uređivačku politiku RTRS-a, cijeneći rad čestitih i profesionalnig novinara i urednika, kojih na javnom servisu i te kako ima. Namjera nam je da skrenemo pažnju na nekorektan i nedobronamjeran pristup javnog servisa o izvještavanju o dešavanjima u Banjaluci”, navode u saopštenju.

Osim Regulatornoj agenciji za komunikacije, prigovori na rad javnog servisa biće upućeni i predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske koja donosi Zakon o javnom servisu, udruženjima novinara Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i Vijeću za štampu i onlajn medije.

“Grad Banjaluka je zahvalan svim profesionalim novinarima i snimateljima RTRS –a koji uprkos jednostranoj uređivačkoj politici pokušavaju da izvještavaju objektivno i čuvaju ugled Radio-televizije Republike Srpske za koju svi građani plaćaju pretplatu”, poručuju iz Gradske uprave.

Ostavite komentar: