Stanivuković nakon sastanka sa prevoznicima, sindikatom i roditeljima i starateljima: Našli smo privremeno rješenje

05.01.2024. | 13:07

Gradonačelnik Draško Stanivuković sastao se danas sa predstavnicima reprezentativne Sindikalne organizacije Gradske uprave Grada Banje Luke, predstavnicima javnog prevoza, kao i roditeljima i starateljima osoba sa poteškoćama u razvoju.

Na sastanku je bilo razgovora o trenutnoj situaciji, a koja je izazvana neusvajanjem rebalansa budžeta za 2023. godinu, saopštili su iz Gradske uprave.

Kako je gradonačelnik poručio nakon sastanka, ono što je najizazovnije u svemu ovome jeste borba, koja nije politička, nego borba koja nažalost ide preko leđa radnika, studenata, srednjoškolaca, javnog prevoza, roditelja i staratelja osoba sa poteškoćama u razvoju.

-Pokušao sam da pozovem predsjednika Skupštine Grada čak dva puta, da razgovaramo, obavijestio sam ga da imam sastanke, te da svi zajedno treba da sjednemo i razgovaramo. Moram da kažem da je prethodno rukovodstvo Skupštine pokazalo racionalnost, u kritičnim situacijama, mi smo razgovarali i dogovarali. Ipak, ovo rukovodstvo Skupštine nije spremno na razgovor. Mi smo svjesni da nam idu praznici. Kako ljude pustiti bez plata i korisnike bez sredstava za njegu i pomoć? Stoga, ja sam kontaktirao direktoricu Centra za socijalni rad i rekao da nemamo ta sredstva u budžetu koja se od nas traže. Jedino rješenje jeste da direktorica Centra za socijalni rad i ja potpišemo naredbu da se sredstva, koja je Vlada Republike Srpske doznačila, doznače ljudima koji brinu o djeci sa poteškoćama u razvoju. Iz razgovora sam shvatio da ona to želi, ali ipak, ona jutros za to nije bila spremna, nije htjela. To je njena odluka. Ja sam to potpisao, bez nje. Imam hrabrost za to, preuzeo sam odgovornost, a pronašli smo i zakonsko uporište, iako ovo zakon nije baš najbolje i najpreciznije odredio. Danas će zbog mog potpisa ovi ljudi dobiti 100 odsto invalidnine za novembar i 50 odsto sredstva za tuđu njegu i pomoć za decembar mjesec, dakle ukupno 5 hiljada korisnika – kazao je gradonačelnik.

Poručio je kako je našao i privremeno rješenje i za radnike Gradske uprave i isplate plata.

-Nedostaje nam novac da isplatimo plate našim radnicima. Banja Luka nije dobila rebalans, zato su plate i ugrožene. Donio sam odluku da će umjesto plate za prvu pomoć našim radnicima biti isplaćen regres u iznosu od 500 KM. Ono što možemo u skladu sa zakonom jeste da im pustimo i 60 posto plate, 10. januara donosimo tu odluku. Vidjećemo da li će se nešto desiti u međuvremenu, da isplatimo i 100 posto. Regres planirani od 750 KM biće povećan na 900 KM, uz povećanje plate od 150 KM. Moram da kažem da su radnici dobili uvećanje plate, prvo nakon 17 godina i to za 250 KM – kazao je on.

Istakao je kako je zajedno sa direktorom Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje našao način da se isplate i plate radnicima Centra, koji su na bolovanju, kao i privremeno rješenje za javni prevoz.

-Na našu odgovornost ćemo potpisati da radnici Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dobiju plate, oni koji su na bolovanju. Potpisaćemo taj ugovor direktor Jokanović i ja. Treća stvar, jeste javni prevoz. Hvala gospodinu Mijiću koji je ovdje u ime svih prevoznika. Mi kasnimo sa isplatom obaveza prema njima. Njihova poruka je da će na moj autoritet nastaviti da voze do Pravoslavne nove godine, dok su turisti tu. Pokazaćemo odgovornost prema 9. januaru, praznicima, ali već oko Pravoslavne nove godine sjedamo sa njima. Oni plaćaju ono što mi ne možemo. Skupština nek kaže što više ne želi da podrži subvencije, ali svejedno dug koji imamo prema prevoznicima – ostaje – istakao je on.

Kazao je kako i dalje nastavljaju da se bore, te da je, bar na malo ublažen problem za praznične dane.

Predsjednik reprezentativne Sindikalne organizacije Gradske uprave Grada Banje Luke, Radislav Gojković istakao je kako su ove stvari sa gradonačelnikom dogovorene na ranije održanom sastanku.

-Dobili ste saznanje da postoji mogućnost da ne dobijemo redovnu platu, zakazali smo sjednicu Sindikata. Obratili smo se predsjedniku Skupštine i gradonačelniku da nađu rješenje, kako radnici ne bi ispaštali. Nas interesuje zarađena decembarska plata. Dogovorili smo da se isplati regres jer je usvojen budžet, to je prelazno rješenje. Tražimo da se u što kraćem roku riješi decembarska plata, mi sada reagujemo na vrijeme. Takođe, kao što je i gradonačelnik rekao, dogovorili smo i povećanje plata u ovoj godini. Završićemo u januaru kolektivni ugovor, da januarska plata bude uvećana za sve radnike – ističe Gojković.

U ime autoprevoznika, Dejan Mijić potvrdio je da će nastaviti sa redovnim javnim prevozom do Pravoslavne nove godine.

-Nakon toga, ponovo ćemo sjesti sa gradonačelnikom. On nam je dao uvjerenje da će pokušati da iznađe mogućnost, a nadam se da će i Skupština reagovati ovako. Dug prema pet preduzeća koji obavljaju ovu djelatnost, javni prevoz, narastao je za milion i 500 hiljada KM, što je zaista veliki dug. Mi želimo da se zahvalimo dobavljačima, koji sve ovo prolaze sa nama, kao i našim radnicima. Ipak, zbog ove situacije ne možemo ni da povećamo plate našim radnicima. Možete da ukinete određene odluke i subvencije i da počnemo sa naplatom po punoj cijeni. Odgovornost mora biti na Skupštini i Gradskoj upravi – kazao je on.