Stanivuković, dva mjeseca poslije: “Našao bagere” i novi termin za rušenje Kajak terase

Našli smo bagere koji će srušiti Kajak terasu i već imamo pet-šest firmi koje se takmiče i koje će se javiti na tender za taj posao, rekao je, odgovarajući na pitanje BL portala, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Stanivuković tvrdi da će slučaj Kajak u maju biti okončan i da će taj objekat u junu biti srušen, jer je, kako kaže, Grad pokrenuo novu proceduru kako bi se sporni prostor priveo namjeni.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao nadležni drugostepeni organ, juče je saopštilo da je poništilo rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banjaluka, kojim se odbija privremeno zadržavanje bašte u okviru ugostiteljskog objekta “Kajak” i spis predmeta vratilo prvostepenom organu na ponovni postupak.

Iz Ministarstva su istakli da je prilikom donošenja osporenog rješenja došlo do više grubih povreda materijalnih propisa i procesnih zakona. Stanivuković se na njihove primjedbe ni danas ne obazire.

“Ono što je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju poništilo, tiče se naše prve intervencije o rušenju Kajaka iz mjeseca februara. To i dalje traje. Taj slučaj je između Grada, porodice Radišić i Ministarstva. Mi smo u aprilu pokrenuli novu proceduru o privođenju prostora namjeni i to je sada kod Ministarstva na odlučivanju, a upravo danas smo uputili i urgenciju”, kaže Stanivuković.

Siguran je, kaže, da će Grad ovog puta vratiti svoju imovinu, jer više ne postoji, kako navodi, “nijedna pravna zavrzlama za koju se Ministarstvo može uhvatiti”.

Crvena traka na Kajak terasu postavljena je prije tačno dva mjeseca, “na sva zvona”, uz govornicu i konferenciju za novinare sa koje je Stanivuković poručio da se radi o “svečanom činu”.

Nakon što je resor prostornog uređenja poništio odluku Urbanističko-građevinske inspekcije Grada kojom se naređuje rušenje poslovnog objekta u Ulici Save Kovačevića u Banjaluci – “Kajak terase” i vraćanju zemljišta u prvobitno stanje, Stanivuković je do 17. marta najavio “plan B” za uklanjanje tog objekta.

Do početka aprila o tome nije bilo ni riječi, kada je, na pitanje novinara o slučaju Kajak, poručio da se za rušenje tog objekta nije prijavila nijedna firma.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u startu su poručili gradonačelniku da bi, kako su naveli, “vrijeme štapa, kanapa i lomljenja preko koljena trebalo da je davno zaboravljeno”.

Zatražili su da predmet “Kajak terasa” vode stručne osobe, koje besprijekorno poznaju upravni postupak i materijalne propise i koje, zahvaljujući svom znanju, stručnom i moralnom integritetu, neće podleći pritiscima i očekivanjima nadređenih, investitora ili te iste javnosti.

“Uvjereni smo da u 21. vijeku u Gradskoj upravi Banjaluka postoje obrazovane osobe koje mogu, kompetentno, stručno i nepristrasno sprovesti postupak i donijeti na zakonu zasnovanu odluku”, poručili su 12. marta iz Ministarstva.

 

Ostavite komentar: