Stanić: Vlasti nisu na vrijeme alarmirale javnost na posljedice izazvane piralenom

Gradske vlasti u saopštenju koje očigledno ima zadatak da skine odgovornost sa očiglednih propusta, nisu demantovali podatak da su radnici posljednji put bili na sistematskom pregledu u februaru 2018. godine iako postoji obaveza redovnog sistematskog pregleda svake godine – istakao je doc. dr Slobodan Stanić, član Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS-a reagujući na saopštenje Gradske uprave Banja Luka.

Stanić je istakao da u ovakvim slučajevima redovni sistematski pregled vatrogasaca nije dovoljan već je potreban specijalistički pregled zbog izlaganja produktima gorenja piralena.

„Kontrola vazduha koju niste uradili bi pokazala da li je i koliko bilo produkata gorenja piralenom. Neko je namjerno izbjegao kontrolu vazduha koja bi najpreciznije pokazala o kakvoj opasnosti se radi“ – istakao je Slobodan Stanić.

Stanić kaže da bi bilo normalno i logično da su gradske i republičke vlasti već nakon prvog požara, 7. marta 2019. poslale inspekcijske organe da ostvare nadzor nad cijelom poslovnom zonom Incel i da bi time preduprijedile pojavu drugog požara.

„Trebalo je obavijestiti građane koji žive i rade u užem i širem rejonu od Incela da napuste prostor. U bivšoj državi bila bi upozorena šira javnost davanjem zvučnog signala za hemijsku opasnost.“ – kazao je Stanić.

„Gradonačelnik koji je izjavio da će problem trajati godinama sada pokušava cijelu priču minimalizovati. Istrajaćemo na utvrđivanju pune odgovornosti nadležnih u narednom periodu“ – rekao je Stanić.

Stanić kaže da o potencijalnim opasnostima od kontaminacije hemijskim supstancama u slučaju požara najbolje govori podatak da je nakon 11. septembra u Americi i pored najbolje opreme skoro 200 vatrogasaca umrlo od posljedica izlaganja.

„Nadležnim u Gradskoj upravi ni to nije dovoljan alarm zbog kojeg bi shvatili potencijalne opasnosti za ljude koji su bili izloženi u poslovnoj zoni Incel. Mi želimo da preduprijedimo slične ishode pružanjem maksimalne zdravstvene zaštite ljudima koji su požrtvovano radili svoj posao“ – zaključio je Stanić.

VATROGASCI SU MORALI BITI UPOZORENI NA PRISUSTVO PIRALENA

Vatrogasci i svi ljudi koji su pristvovali požarima u banjalučkom Incelu su zbog neodgovornog ponašanja nadležnih institucija dovedeni u opasnost dugoročnog ugrožavanja zdravlja, izjavio je Slobodan Stanić, član Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS.

On kaže da se nije smijelo desiti da vatrogasci idu gasti požar, a da nisu upozoreni na prisustvo piralena čijim gorenjem nastaju toksična i kancerogena hemijska jedinjenja.

„Republika Srpska je morala imati katastar zagađivača koji i služi za to da se izbjegne ugrožavanje zdravlja ljudi. Gledao sam te katastre za Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku i tamo se jasno znaju lokacije sa hemijskim supstancama i u slučaju požara se lako može provjeriti da li se na određenom lokalitetu nalaze štetne materije“, pojasnio je Stanić.

On je istakao da se mora utvrditi identitet lica koja su se nalazila na požarištima u Incelu kako bi im se omogućila maksimalna zdravstvena zaštita i mogućnost da ostvare svoja prava ukoliko dođe do zdravstenih posljedica .

„Tu mislim na profesionalnu vatrogasnu jedinicu, ali i na dobrovoljno vatrogasno društvo iz susjednog naselja Vrbanja. Oni su išli da gase klasičan požar, da bi se kasnije ispostavilo da postoji prisustvo toksičnog pilarena. Na slikama koje su objavili mediji se vidi da su neki od vatrogasaca na sebi imali samo majce kratkih rukava i da nisu imali zaštitna odijela i maske“, kazao je Stanić, dodajući je zdravlje ugroženo svim ljudima koji su prisustvovali požaru uključući i novinare i snimatelje.

Stanić je rekao da je dokazano da se pri gorenju piralena štetni produkti povećavaju sto puta i da jedna litra ove tečnosti može zagaditi milijaru litara vode.

 

Izvor:(SDS)Ostavite komentar: