Štab za vanredne situacije: Još nije vrijeme za popuštanje restrikcija u Banjaluci

Sve donesene restrikcije i ograničenja zbog korona virusa ostaju na snazi do 13. aprila, a građani se pozivaju da se i dalje pridržavaju propisanih mjera zaštite, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić, poslije današnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je naglasio da, prateći broj oboljelih, kojih trenutno u Banjaluci ima 232, još nije vrijeme za popuštanje mjera, s tim da će se i dalje pratiti razvoj situacije i, u skladu s tim, odlučivati o daljim mjerama.

Radojičić je upozorio na poseban oprez priziva činjenica da nas u narednim danima očekuje veliki broj praznika, tokom kojih dolazi do masovnijih okupljanja, te još jednom naglasio da će svi oni koji dođu iz inostranstva u narednom periodu, praznike provesti u karantinu.

Katolički Uskrs i pravoslavni Vaskrs, 1.maj i Đurđevdan su datumi koji će sigurno biti obuhvaćeni različitim restriktivnim mjerama, kako bismo spriječili da javna okupljanja ili veći skupovi dovedu do novog širenja epidemije. Eventualni veći prilivi ljudi iz inostranstva za praznike, značiće i punjenje lokalnih karantina – naveo je Radojičić i dodao da je u funkciji još jedan gradski karantin i to u Srednjoškolskom domu.
On je najavio da će na sutrašnjoj sjednici gradskog parlamenta biti razmatran set ekonomski mjera za pomoć privredi i građanima.

Skupština grada bi sutra trebalo da donese 13 mjera koje su usmjerene na olakšice i podsticaje privrednim subjektima i građanima, u ukupnom iznosu od osam miliona KM. Pored toga, preko Centra za razvoj poljoprivrede i sela, obezbijedićemo da svi građani koji su se prijavili za pakete za sjetvu i dobiju te pakete, a, zavisno od tehničkih mogućnosti, vidjećemo da li ćemo ići direktno sa paketima ili će dobiti novčanu pomoć za kupovinu tih paketa – rekao je Radojičić.

Imajući u vidu da je primjećeno da se građani i dalje okupljaju na nekim lokacijama u većim grupama, od sutra će restriktivne mjere biti pojačane, pa će tako biti zatvoreni tvrađava Kastel, univerzitetski kampus i nekoliko fudbalskih igrališta.

Prema odluci Štaba, biće nastavljena kontrola rada svih poslovnih subjekata kojima je ovih omogućeno da rade kao i centara za smještaj starijih lica. Takođe, Štab je apelovao na sugrađane da se pridržavaju sutrašnjih ograničenja u vezi sa zabranom kretanja, ukazujući da sutra, u periodu od 07.00 do 11.00 časova vrijedi zabrana kretanja za sve osobe mlađe od 65 godina, dok će starijoj populaciji biti dozvoljeno kretanje od 7.00 do 10.00 časova.

Iz Doma zdravlja je saopšteno da je posljednjih dana zabilježen manji priliv pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, a po nalogu ministra zdravlja, sva lica koja se budu žalila na ovu infekciju, u najskorije vrijeme će biti testirana na korona virus.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)

 Ostavite komentar: