Šta se gradi? Grad Banjaluka zamijenio lokaciju kod Merkatora za zemljište na Poniru

11.04.2024. | 14:51

Grad Banjaluka zamijenio je zemljište u Aleji Svetog Save u blizini Univerzitetskog kampusa za parcelu na brdu Ponir uz doplatu od 300.000 KM. Na pomenutoj parceli kod tržnog centra “Merkator” počelo je uređenje zemljišta u sklopu priprema za izgradnju objekta.

Na sjednici Skupštine Grada krajem marta prihvaćena je zamjena ove parcele za parcelu na Poniru uz doplatu u korist grada od 300.000 KM.

“Popović Bojan dužan je platiti razliku u cijeni u iznosu od 288.819,00 KM ili 525,00 KM/m2, što će biti regulisano ugovorom između Grada Banjaluka i Popović Bojana”, navodi se u odluci koji je Skupština grada usvojila 21. marta.

Prijedlog za zamjenu uputio je Popović, a zamjenu je odobrilo Pravobranilaštvo RS, navodi se u dokumentima o zamjeni, piše Mondo.

Po važećem Regulacionom planu na ovoj lokaciji je planirana parkovska površina, ali nezvanične informacije kažu da će tu biti izgrađen objekat za sada nepoznate namjene.

Odluku o zamjeni zemljišta odbornici su usvojili skoro jednoglasno jer je protiv bio samo Saša Lazić, koji je tada napustio sjednicu.

“Na dnevnom redu je bila tačka na kojoj Grad mijenja zemlju sa fizičkim licem. Lokacija koju Grad, uz doplatu druge strane u iznosu od blizu 300.000 KM, daje, jeste travnata površina između Merkatora, Nestro pumpe, Kampusa i Akvane, ponajljepši “slobodan” i prazan komad zemlje u gradu, a s druge strane su, što je i najviše čudno, površine na vrh Starčevice, gotovo prema Poniru (šta će to Gradu?!). I iznos doplate je, po meni, premali, jer ta zemlja definitivno vrijedi (ili će vrijediti) milione”, naveo je Lazić.