Šta se čeka sa radovima na odronu kod novog mosta

BANJA LUKA – Klizište na ljevoj obali Vrbasa, u blizini novog mosta na Kočićevom vijencu bi, prema ranijim najavama, trebalo biti privremeno sanirano do kraja ove godine.

O početku tih radova se nadležni ne izjašnjavaju sve dok se ne urade kako poručuju potrebna ispitivanja tla i dokumentacija.

U rješavanje te problematike uključeni su “Vode Srpske” i Grad Banjaluka i za sada su se te aktivnosti svele na nekoliko sastanka i plan na papiru. ž

Isto tako nije jasno koliko će koštati ta privremena sanacija a kamo li koliko novca će trebati da se taj problem trajno reši.

Otežavajuća okolnost je što jesen a to godišnje doba sa sobom donosi i dosta kiše koja samo može pogoršati situaciju na tom klizištu.

Iz “Voda Srpske” nismo uspjeli dobiti informaciju kada bi trebali početi radovi na terenu.

Kazali su da je na sastancima koji su do sada održani sa predstavnicima Grada konstatovano da se ovaj problem treba rješiti u fazama.

– Prva faza je ispitivanje terena i definisanje svih uzroka za pojavu klizišta, i privremena sanacija klizišta. Druga faza je izrada projektne dokumentacije za trajno saniranje klizišta, na osnovu koje će biti poznata vrijednost i dinamika potrebnih radova. Treća faza je obezbjeđenje potrebnih sredstava i izvođenje radova trajne sanacije – naveli su u ovoj javnoj ustanovi.

Poručili su da će u narednom periodu pristupiti realizaciji navedenih aktivnosti.

Klizište se pojavilo početkom septembra i ubrzo nakon toga iz Gradske uprave su stigle informacije da će ono biti privremeno sanirano do kraja ove godine, kako bi se spriječilo dalje klizanje tla a da će konačna sanacija obale i vraćanje korita Vrbasa u prvobitno stanje, biti urađeno do ljeta 2020. godine.

Dodatne informacija, o eventualno datumu početka sanacije nismo uspjeli dobiti ni iz Gradske uprave. Kratko su poručili da su oni sve dostupne informacije o ovom problem posljedili “Vodama Srpske” te da su oni sad na potezu.

Dok se čeka da radovi počnu “klizanje” tla se i dalje nezaustavljivo nastavlja što je dovelo do proširenja postojećih pukotina. Isto nedavno se izvalilo veliko stablo hrasta koje nije izdržalo dalji odron tla. Pored toga odmah uz klizište se nalazi i kuća porodice Vehabić kojoj je preporučeno da iz bezbedonosnih razloga napuste svoj dom.

Prema prvim informacijam iz Gradske uprave pojava ovog klizišta je usko bila povezana sa izgradnjom novog Zelenog mosta, a spominjala se i mogućnost da će Grad tražiti naknadu od firme koja je bila zadužana za gradnju mosta. Od tada međutim, ni Grad, ni izvođač radova Prijedorputevi se ne oglašavaju o tom pitanju.

Gradnja novog Zelenog mosta jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata realizovanih u poslednjem periodu u Banjaluci.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: