Šta je ostalo od regulacionog plana? Šukalo: Rješenje za “rupu” samo predstava, očekujmo i 12 spratova

21.03.2022. | 15:36

Predstava koja je trajala godinu i nešto u kojoj je Gradska uprava u tančine usaglašava elemente idejnog rješenja za “rupu” u centru Banjaluke, sasvim je nepotrebna i pomalo komična, jasan je Ognjen Šukalo, profesor sa Arhitektonsko-građevinskog-geodetskog fakulteta u Banjaluci i nekadašnji gradski pejzažni arhitekta.

Nakon što je idejno rješenje za taj dio grada u kojem su dvije lamele već nikle, mjesecima najavljivano i konačno predstavljeno, Šukalo za BL portal kaže da se zapravo dogodilo da je jednu investitorsku arhitekturu, stopostotno usmjerenu samo na proizvodnju i prodaju građevinskih kvadrata, bilo potrebno „obući“, a onda sve to predstaviti kao stvaranje novog izgleda Banje Luke.

“Tom istom predstavom, naravno, pokušavaju se stvoriti preduslovi za izmjenu važećeg regulacionog plana, tako da se dvanaestospratnica izgradi legalno. Mora se reći da je i važeći regulaconi plan iz 2018. godine loš, da mu nedostaju i vizija i kompozicija. I šire gledano, za taj prostor nemamo odgovarajuću strategiju”, kaže Šukalo.

profesor Ognjen Šukalo

Takođe objašnjava da je postojećim Regulacionim planom na tom mjestu predviđeno prizemlje, pet spratova i jedna povučena etaža. Često je moguće ostvariti pravo na još jednu etažu, dok se ta „povučenost“ tumači vrlo slobodno.

“Tako na poziciji na kojoj regulacioni plan daje maksimalnih P+5 dobijete realnih P+7, kao što je slučaj sa objektom koji se na toj lokaciji trenutno gradi. U video prikazu koji je Grad objavio na društvenim mrežama sa prednje strane jasno su vidljive dvije lamele koje posjeduju prizemlje, plus 8 spratova, plus povučenu etažu, što se ne podudara sa Regulacionim planom”, objašnjava Šukalo.

Naglašava da trodimenzionalni prikazi koji su prezentovani javnosti pokazuju spratnost od P+10, sa povučenom etažom i da, znajući koja je realna investitorska i građevinska praksa kod nas, ima razloga da tu kao finalni proizvod očekujemo i 12 ili više spratova.

“Međutim, sama visina nije jedini problem. Sasvim je moguće imati vitke i visoke zgrade na lokacijama kao što je “rupa”, a da prostorni odnosi ne budu narušeni. Ovdje je problem volumen – u pitanju je jedna ogromna masa, koja se natkriljuje nad tim dijelom grada. Sasvim je druga stvar to što investitor sarađuje sa timom nadarenih arhitekata, koji su u stanju da zgrade u prezentaciji prikažu kao vizuelno lakše nego što će one biti kada se izgrade”, upozorava Šukalo i strahuje da je ono što je prikazano daleko od realnog izgleda zgrada u budućnosti.

Projektno rješenje stambeno-poslovni kompleks “Palata”

“Staklo, brisoleji, noćni ambijent, bujno zelenilo na terasama – vjerujte mi, kada sve bude završeno, niti će to tako izgledati, niti će biti dovoljno da poništi nepovoljne efekte pretjerane izgradnje na takvom mjestu. Osnovne mase su najvažnije, a sa njima i infrasturktura i servisne funkcije, poput parkiranja. Ne treba nikada dopustiti da nas blještava odora zavara”, jasan je Šukalo.

Takođe napominje da se prostorni resursi uporno troše, bez ikakve koristi koja ostaje gradu i ljudima.

“Već odavno smo naučili da privatizacije iz devedesetih posmatramo kao (polu)kriminalna dešavanja koja su javnu imovinu prelila u privatne džepove i trajno nam ograničila prilike za razvoj. Isto to ćemo u doglednoj budućnosti misliti o svim ovim „novim izgledima grada“, koji – istina, na privatnim parcelama prisvajaju prostor koji nam svima pripada i čija je degradacija nepovratna”, zaključuje Šukalo.

Trenutno stanje na gradilištu stambeno-poslovnog kompleksa “Palata”

Stambeno-poslovni kompleks “Palata”, čije projektno rješenje je banjalučka Gradska uprava predstavila prije tri dana, gradi firma City Mall, članica MG Mind Grupe u vlasništvu poznatog biznismena Mladena Milanovića Kaje.

Autor projektnog rješenja je studio “Bojan Šipka architects”.

Srđan Banović, BL portal