Srbija gradi školu u banjalučkoj Adi, ne u Vrbanji! Konfuzija zbog lapsusa ili greške zvaničnika

Osim novog mosta za Česmu, prethodnih dana u javnosti se pričalo da bi Republika Srbija trebalo da podrži i realizaciju još jednog projekta, a to je gradnja jedne osnovne škole, samo što je dobrom dijelu javnosti ostalo nejasno o kojoj školi je tačno riječ.

Kroz izjave zvaničnika se moglo čuti da je u pitanju gradnja nove osnovne škole u Vrbanji. Postavlja se pitanje zašto je to potrebno, jer ovo naselje već ima osnovnu školu “Stanko Rakita”.

S druge strane, naselje Ada, koje se nalazi uz Vrbanju, nema osnovnu školu, pa je Srpskainfo pitala nadležene u Gradskoj upravi gdje bi tačno trebalo da se gradi nova škola i zašto.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je objasnio da se u svim izjavama i pričama, gdje se prethodnih dana spominjala “škola u Vrbanji”, u stvari radi o školi za osnovce iz Ade. Ona bi, prema njegovim riječima, mogla obuhvatiti dio školaraca koji žive u naseljima koja se nalaze uz Adu, a to su dio Vrbanje i Starčevice.

“Trenutno djeca iz Ade nemaju školu, te najvećim dijelom pohađaju osnovnu školu na Starčevici, a manji broj osnovaca ide u školu u Vrbanji”, naveo je on. U pitanju je projekat čiju relizaciju je najavljivala i prethodna administacija, koja je pripremila potrebnu dokumentciju, te odredila lokaciju za gradnju tog objekta. Dolaskom nove administracije stvari su vraćene na početak, jer trenutno nije jasno ni gdje će se u Adi graditi taj objekat.

“Naš cilj je da ove godine počnemo sa gradnjom škole. U Adi imamo dvije lokacije, jedna i druga imaju prednosti i nedostatke tako da to treba da analiziramo. Jedna lokacija je preko puta restorana Stara Ada, a druga kod takozvanih “boračkih zgrada” u tom naselju. Osim toga, dobili smo garanciju da je resorno ministarstvo zainteresovano za ovaj projekat, a imamo i interes investitora zbog velike stanogradnje, da se na tom području izgradi škola”, rekao je Stanivković i dodao da zbog interesa privatnog kapitala postoji mogućnost da se iz tih izvora obezbedi dio sredstva za ovaj projekat.

Osnovci iz tog dijela grada uglavnom pohađaju OŠ „Branko Radičević“, što je jedan od razloga koji je prethodnih godina doveo do preopterećenja te škole, u kojoj se do 2019. godine nastava odvijala u tri smjene, umjesto, kako je uobičajeno, u dvije.

U međuvremenu je ta škola dograđena, ali kako se problem za nekoliko godina ne bi ponovio zbog većeg priliva djece iz Ade, potrebno je da se rastereti škola na Starčevici. Gradnja škole u naselju Ada je prioritet na kome insitiraju mještani ovog kraja.

SREDNJOŠKOLSKI CENTAR

Gradonačelnik Draško Stanivuković je poručio da je cilj aktuelne administracije izgradnja srednjoškolskog centra u kojem bi trebale biti smještene srednje škole koje trenutno nemaju svoj prostor ili je prostor koji koriste neadekvatan. Stanivuković kaže da se to, prije svega, odnosi na Ugostiteljsku školu, te na Medicinsku i Građevinsku školu.

Ostavite komentar: