Spremni da matiraju protivnike: Osuđenici KPZ-a Banjaluka učestvuju na SP u šahu

12.10.2022. | 12:46

Na Svjetskom prvenstvu u onlajn šahu za zatvorenike svoje učešće ove godine uzeće i osuđenici KPZ Banjaluka.

Na prvenstvu učestvuje 85 ekipa iz 46 država, a banjalučki zatvor predstavljaće tim od četiri osuđenika.

Prvenstvo je dio programa “Šah za slobodu” koji se pod pokroviteljstvom FIDE organizuje od maja prošle godine.

Profesor Nebojša Macanović, predsjednik Centra modernih znanja ističe da je ove godine izostala podrška institucija zbog čega je prijavljena samo jedna muška ekipa, prenosi Srpskainfo.

“Mogli su se prijaviti i žene i maloljetnici, ali nikakvu podršku nismo dobili. Skupili smo pet polovnih laptopa i podijelili ih takmičarima”, izjavio je Macanović.

Dodao je kako ovaj projekat Centar modernih znanja realizuje u saradnji sa Centrom za unapređenje i razvoj šaha “GAMBIT” iz Banjaluke.

Predsjednik ovog kluba je Nemanja Šipka najmlađi šahovski arbitar sa međunarodnom titulom Svjetske šahovske organizacije (FIDE) u BiH. Treneri ovog šahovskog kluba će pripremati osuđene osobe za svjetsko prvenstvo u šahu, prenosi Srpskainfo.

Cilj Interkontinentalnog online prvenstva u šahu za zatvorenike je popularizacija šaha kao efikasnog sredstva za reintegraciju zatvorenika. Upravno tijelo Interkontinentalnog online šahovskog prvenstva za zatvorenike je Međunarodna šahovska federacije (FIDE). Interkontinentalno online šahovsko prvenstvo za zatvorenike organiziraju FIDE i okrug Cook (Chicago, IL, SAD). Organizator turnira je Mikhail Korenman, šerif okruga Cook, FIDE IO, a direktor turnira: Nebojša Baralić, FIDE IA, IO. Turnir će se održati 13. i 14.10.2022. godine u onlajn formatu.

Na posljednjem na kojem je učestovalo više od 30 zemalja pobjednik turnira je bila Mongolija, a na ovom truniru je učestvovao i KPZ Padinska skela – Beograd sa kojima je već uspostavljen kontakt kako bi razmijenili dosadašnja iskustva. Na turnir se mogu u okviru jedne zemlje prijaviti tri tima: zatvorenici iz muškog zatvora, zatvorenice iz ženskog zatvora i maloljetnici iz vaspitno-popravnog doma. Na turniru učestvuju u timu po četiri takmičara uz nekoliko rezervi u slučaju spriječenosti takmičara da učestvuju zbog ranijeg otpusta, bolesti ili nekog drugog razloga. Za ovaj turnir prijavljena je samo muška ekipa zatvorenika iz KPZ Banja Luka.

Imena zatvorenika će biti anonimna i određena pod šifrom, a u izvještavanju će se samo spominjati rezultati ustanove.