Sporna lokacija na Rebrovcu: Uređenje ili oduzimanje privatne imovine

Grad Banjaluka na silu pokušava oduzeti zemljište na banjalučkom Rebrovcu koje se nalazi u vlasništvu porodice Vukadinović posljednjih 40 godina, tvrde vlasnici ovog zemljišta nakon što su iz Gradske uprave dobili rješenje po kojem njihove parkirane teretne mašine narušavaju uređenje i estetski izgled naselja. Iz Grada uvjeravaju da nema govora o osporavanju privatne imovine i da samo rade po propisima.

Vukadinovići ističu da je u pitanju privatni posjed kod kružnog toka preko puta Rebrovačke crkve na kom je već 40 godina registrovana i firma i zanatska radnja “Zid smrti”.

“Trenutno Grad i gradonačelnik Stanivuković kom je vjerovatno zanimljiva ova pozicija zemljišta za građevinu ili za šta već pa želi da poništi rješenje koje mi imamo već godinama. Komunalna policija je izdala rješenje na koje smo mi poslali žalbu sa advokatom, a oni su nam poslali nekakav dopis da će organizovati sastanak kako bismo našli neko rješenje. Međutim do tog sastanka nikada nije došlo“, rekli su vlasnici ovog zemljišta za portal Banjalučke priče.

Vlasnici su dodali i da je dostavljeno rješenje isteklo nakon 15 dana, odnosno 30 dana od izdavanja da bi na kraju odlukom Grada jedno od teretnih vozila (šleperka) odvučena sa parcele bez dopuštenja i znanja vlasnika.

“Mi ne znamo gdje se nalazi ta šleperka i sada moramo ići tražiti Komunalnu policiju kako bismo vidjeli gdje je to odvezeno da ga možemo vratiti. Danas su došli na izvršenje, a mi smo pozvali policiju jer se nama nešto otuđuje iz našeg dvorišta. Samo pitanje je kako je gradonačelnik ondnosno Grad izdao dozvolu za rad, ako su to teretna vozila i mora biti predviđeno parking mjesto? Kako je moguće da se on ogluši na to i izda nalog za uklanjanje vozila sa ovog mjesta?”, pitali su vlasnici.

Međutim, iz Grada Banjaluka imaju drugačiju priču. Kako navode, Grad Banja Luka u okviru proljećne akcije uređenja i čišćenja grada izdao je preporuke i smjernice kako doći do čistijeg i urednijeg grada, a koje se odnose na to da su i građani za svoje privatne parcele, posjede i dvorišta dužni da ih održavaju urednim i čistim, posebno one koje se nalaze na glavnim putnim pravcima, što svakako jesu Istočni i Zapadni tranzit, te u najvećim banjalučkim naseljima.

“U tom pogledu, Grad Banja Luka je putem Odjeljenja za komunalne poslove i Komunalne policije razgovarao sa vlasnicima parcele uz kružni tok na Rebrovcu da se kamioni i cerade koje se nalaze uz ovaj jedan od najvažnijih kružnih tokova u centralnom dijelu Banje Luke – budu premješteni na drugu lokaciju, a sve kako bi se ta parcela dovela u što urednije stanje”, saopštili su iz Gradske uprave.

Kako su rekli, u konkretnom slučaju, Grad Banja Luka je ponudio i parcelu u okviru Poslovne zone “Ramići” ili “Incel” da vlasnici tamo premjeste kamione i ostalu opremu odakle ih mogu koristiti u svakom trenutku.

“Dakle, Grad je poštujući privatnu svojinu kao neotuđivo pravo samo dao preporuke da se uredi taj privatni posjed što utiče na izgled cijelog grada, uz napomenu da nikako nije riječ o uzurpaciji nečije imovine, kako su to pojedini mediji objavili. Napominjemo da ovakve smjernice Komunalna policija izdaje i drugim kako pravnim tako i fizičkim licima, a sve u cilju da naš grad izgleda što uređeniji i čistiji”, dodali su iz Gradske uprave.

Vlasnicima ovog zemljišta na Rebrovcu ovakva obrazloženja nemaju smisla i tvrde da su dovedeni u situaciju da i protestima zaštite i očuvaju parcelu koja je godinama u njihovom vlasništvu.

Ostavite komentar: