Sokolski dom u rukama grada: Stigla presuda za milionski vrijedno zemljište u centru Banjaluke

Grad Banjaluka je na putu da povrati vlasništvo i nad milionski vrijednim objektom „Sokolskog doma“ u centru grada.

Nakon što je osuđen bivši pravobranilac Mirko Stojčinović i njegov zamjenik Borislav Jeličić, upravo zbog zloupotreba položaja u slučaju više vrijednih gradskih nekretnina, grad Banjaluka je na dobrom putu da povrati vlasništvo nad još jednim objektom.

Prema saznanjima SrpskaInfo portala, Okružni privredni sud ovih dana je donio presudu u korist grada Banjaluke u sporu protiv „Sokolskog društva Banjaluka“. Sud je, prvostepenom presudom, poništio pravo raspolaganja i korištenja „Sokolskom društvu“. Istom presudom, na koje postoji mogućnost žalbe Višem privrednom sudu, odlučeno je da ovaj objekat, koji je pod zaštitom države, u zemljišnim knjigama treba biti upisan na stvarnog vlasnika – Grad Banjaluku.

Prema sudskom spisku, koji je u našem posjedu, ova presuda se odnosi na objekat Sokolskog doma i veliku pripadajuću parcelu od blizu 1.500 kvadratnih metara na jednoj od najatraktivnijih pozicija u gradskoj jezgri. Ukoliko bi se našla na tržištu, ova nekretnina bi, prema procjenama agenata za nekretnine, mogla da dostigne vrijednost od nekoliko miliona maraka.

Sudeći po sudskom spisu, ovaj predmet se povlači po sudovima već gotovo 11 godina, kad je tadašnja gradska administracija pokrenula spor protiv „Sokolskog društva“, koje je objekat Sokolskog doma „zaposjelo“ izbijanjem proteklog rata – 1992. godine. Sam objekat, po kojem je prepoznatljiv cijeli ovaj kraj, izgrađen je još davne 1934. godine, kao imovine tadašnjih „Saveza sokola Jugoslavije“. Poslije Drugog svjetskog rata, objekat je nacionalizovan i upisan u zemljišne knjige kao opštenarodna imovina.

– Sud ističe da kada se pročita istorijat Sokolskog pokreta, koji datira još iz 1862, jasno je da su društva koja su nastala iz Sokolskog pokreta prestala da postoje zbog raznih društveno-istorijskih promjena, pa je jasno da nema na zakonu zasnovanog pravnog sljedništva između Sokolskog društva Banjaluka upisanog u zemljišne knjige 14.10.1929. i tuženog udruženja građana registrovanog 10.6.1992. Takođe nema ni pravnog sljedbeništva između Društva „Partizan 1“, koje više ne egzistira, i tuženog, koji je na nezakonit način upisan sa pravom raspolaganja umesto ovog društva – navodi se u presudi.

Ovo je tako još jedna pravosudna pobjeda Grada u nizu slučajeva koji su okruživale sumnjive prenose vlasništva nad vrijednom gradskom imovinom.

Podsjetimo, upravo na inicijativu gradskih vlasti pokrenut je postupak protiv bivših pravobranilaca, osuđenih zbog zloupotreba službenog položaja u slučajevima nezakonitog prenosa vlasništva nad objektom Radničkog univerziteta, zemljišta „Građe“ i „Poljoprivredne škole“.

Istraga je otvorena u januaru 2017. godine, nakon što je gradonačelnik Igor Radojičić uputio pismo ministru pravde Antonu Kasipoviću sa spiskom sudskih postupaka u kojim je Grad oštećen nesavjesnim ponašanjam tadašnjeg zamjenika republičkog pravobranioca.

Nacionalni spomenik

Zgrada Sokolskog doma potiče iz 1934, kada je Banjaluka bila središte Vrbaske banovine. Izgrađena je sa karakterističnim, stepenasto usječenim arhivoltama i visokom ukrašenom atikom na pročelju, sa elementima „srpskovizantijskog stila“.

Zgrada je, do danas, gotovo u potpunosti sačuvala namjenu i autentičan izgled. Objekat Sokolskog doma s pratećim sportskim terenima proglašen je za nacionalni spomenik BiH.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: