Služen parastos, položeni vijenci: Obilježena 32. godišnjica od formiranja Druge krajiške brigade

16.09.2023. | 16:45

Povodom 32. godišnjice od formiranja Druge krajiške brigade služen je parastos i položeni su vijenci za 234 poginula borca ove brigade.

Počast borcima odao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je iskoristio priliku da se zahvali svim borcima na doprinosu koji su dali za stvaranje i odbranu Republike Srpske.

– Svaki dan iz najdubljih dubina svoje duše trebamo reći neka je vječna slava i beskrajno hvala svakom borcu koji je dao život za Republiku Srpsku, ali želim da se beskrajno zahvalim i svakom vojniku, oficiru, borcu koji se nalaze na bilo kom grumenu srpske zemlje, jer svako onaj ko je išao u rat, bio je spreman dati ono najvrijednije za slobodu – svoj život – poručio je gradonačelnik.

Istakao je da je Republika Srpska iznikla iz jednog teškog perioda naše borbe za slobodu, te naglasio da put koji smo prošli nikada ne smijemo zaboraviti.

-Kao što su tada pred nama bili brojni izazovi, tako ih imamo i danas. Iako u drugačijem obliku pred nama su brojna iskušenja, zbog kojih uvijek moramo da se držimo zajedno – naglasio je on.

Gradonačelnik je podsjetio da je na Rakovačkim barama izgrađeno Spomen-obilježje uz podršku Grada, ali i da su u proteklom periodu obnovljena i izgrađena i druga spomen-obilježja, te da će takva praksa biti nastavljena i dalje.

– Svaka ulica, svaki sokak i svaka kuća priča priču o nastanku Republike Srpske, a svako spomen obilježje je podsjetnik na to koliko je sloboda zlatna, a sva spomen- obilježja biće sabrana u Centralno spomen – obilježje koje se uveliko gradi i na tome ćemo istrajati do kraja – zaključio je on.

Druga krajiška brigada, jedna je od brigada Vojske Republike Srpske koja je dala veliki doprinos u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, formirana je 18. septembra 1991. godine.