Služen parastos banjalučkim bebama: Prisustvovali i roditelji 12 beba

Kod spomenika 12 beba na Novom groblju u Banjaluci danas je služen parastos i položeni su vijenci povodom 30 godina od njihove smrti u Univerzitetskom kliničkom centru usljed nedostatka kiseonika koji nije mogao da bude dopremljen zbog ratnih dejstava.

Parastos su služili sveštenici banjalučke Eparhije.

Cvijeće su položili predsjednik Vlade Radovan Višković, delegacija Narodne skupštine, roditelji 12 beba, savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica, predstavnici Republičke i banjalučke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, delegacija Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka i zamjenik Ombudsmena za djecu Srpske Gordana Rajić.

Nakon parastosa u 11.00 časova predviđeno je polaganje cvijeća na Spomen-obilježje “Život”, pored zgrade “Pošta Srpske”, a u 11.15 časova obraćanje zvaničnika.

Obilježavanje organizuje Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Ostavite komentar: