Složne ruke! Đaci iz banjalučkog Centra “Zaštiti me” ubiru plodove svoga rada

Vrijedne ruke sedam učenika sa smjera Agroproizvodnja iz Centra “Zaštiti me” u Banjaluci dočekale su da uberu plodove svog rada, povrće koje se ubrzo nakon što ga uberu nađe na njihovoj trpezi.

Ovi učenici, zajedno sa profesoricom, kroz praktičnu nastavu koja se održava tri puta sedmično realizuju aktivnosti.

Zorica Kuzmanović Vasilić, direktorica Centra “Zaštiti me”, za Nezavisne kaže da u ovoj školi od 1. septembra počinje priprema plastenika.

“Imamo tri plastenika, tako da učenici kontinuirano rade, a sve je prirodna proizvodnja i bez vještačkih preparata”, kazala je Kuzmanović Vasilićeva. Ističe da tokom godine imaju dvije sjetve: proljećnu i jesenju.

“Jesenja sjetva je uglavnom zelena salata koja se koristi u našoj kuhinji, a proljećna sjetva su bili crveni luk, paprika, paradajz i krastavac”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, sve što se ubere u plastenicima iskoriste za pripremu hrane, koja se nađe na meniju učenika i radnika ovog centra. Kako kaže, posebno ih raduje sreća i zadovoljstvo učenika koji se na ovaj način edukuju i pripremaju za samostalan rad kako bi se mogli vratiti u opštine iz kojih dolaze te kako bi pomogli roditeljima.

Navodi da osim ovih sedam učenika, koji su prošle godine upisali smjer za agroproizvođače, očekuje da će biti upisano još jedno odjeljenje ove godine.

“Kod nas je specifičan upis jer u avgustu upisujemo nove učenike, a očekujemo da ćemo imati i ove godine još jedno odjeljenje”, rekla je Kuzmanović Vasilićeva. Kako navode iz ovog centra, u okviru srednje škole imaju obrazovne profile: zidar – moler, kuvar, krojač – konfekcijski šivač, agroproizvođač, frizer i pekar.

JU Centar za rehabilitaciju slušanja i govora i Centar “Zaštiti me” su partneri u projektu “Poboljšanje dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih i socijalnih usluga radi poboljšanja kvaliteta socijalne uključenosti za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju – ASIQ”, koji se finansira posredstvom IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014-2020. godina.

Osnovni cilj ovog projekta je, kako navode, poboljšanje dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih i socijalnih usluga u cilju poboljšanja kvaliteta socijalne uključenosti i obrazovanja djece i mladih sa smetnjama u razvoju. Ističu da je zahvaljujući projektu ASIQ znatno unaprijeđen vaspitni proces, a posebno praktična nastava za učenike srednje škole, zanimanje frizer i agroproizvođač.

“Zahvaljujući opremi za praktičnu nastavu doniranu kroz ASIQ projekat povrće je maksimalnog prinosa i izuzetnog kvaliteta. Osim uzgoja povrća, učenici svakodnevno rade na uređenju i uljepšavanju dvorišta škole”, navode iz Centra “Zaštiti me”.

Ostavite komentar: