Skupštinska većina sa direktorima ustanova: Degutantno odvajati zdravstvene radnike u Banjaluci

Predstavnici većine u Skupštini grada Banjaluka sastali su se sa direktorima Univerziteskog kliničkog centra RS, Instituta za javno zdravstvo RS, Doma zdravlja Banjaluka, Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” Banjaluka, Zavoda za transfuzijsku medicinu RS, Zavoda za sudsku medicinu RS, Zavoda za stomatologiju RS, Zavoda za medicinu rada i sporta RS.

Jedna od tema sastanka je bila isplata podrške zdravstvenim radnicima iz budžeta grada.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić  je kazao da se pored toga razgovaralo o djelovanju Skupštine zajedno za ovim institucijama.

– Otvorili smo brojna pitanja koja se tiču njihovog funkcionisanje, problema sa kojima se susreću te kako im može Skupština grada pomoći –  kazao je Ilić.

Kako navodi Srpskainfo, dodao je da je jedan od prvih poteza odbornika većine bila podrška zdravstvenim radnicima.

– Naša želja je naišla na otpor i ta podrška je postala predmet političke borbe. Došlo je do pokušaja odvajanja zdravstvenih radnika koji rade u ustanovama čiji je Grad osnivač i one čiji je osnivač republički nivo. Degutantan je bilo koji pokušaj odvajanja ovih institucija, jer kada nam treba pomoć ne gledamo da li se radi o gradskoj ili republičkoj ustanovi, zato je važno da ih podržimo na svaki mogući način.  Mi znamo da tih 500 KM neće riješiti probleme zdravstvenih radnika, ali predstavlja naš znak pažnje i podrške njihovima naporima u borbi sa pandemijom – rekao je Ilić.

Ilić je naveo da će i radnici još četiri javna zdravstvena zavoda (Zavoda za transfuzijsku medicinu RS, Zavoda za sudsku medicinu RS, Zavoda za stomatologiju RS, Zavoda za medicinu rada i sporta RS) koji nisu obuhvaćeni skupštinskim amandmanom, dobiti jednokratnu pomoć grada Banjaluka od 500 KM koja će biti osigurana rebalansom ovogodišnjeg budžeta ili iz budžeta za iduću godinu.

Naglasio je da neće odustati od podrške zdravstenom sektoru u ovoj ni u idućoj godini, jer kako je naveo, situacija pokazuje da se pandemija nije završila.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović je kazala da je juče potpisan ugovor te da očekuje  da danas dobiju sredstva od Grada.

– Čim ona legnu na naš račun mi ćemo onda proslijediti ta sredstva svojim radnicima – kazala je Todorović.

Direktor Univerziteskog kliničkog centra RS Vlado Đajić je naveo da su na sastanku otvorena tri pitanja.

– Prvo je kako da se unaprijedi rad zdravstvenih ustanova u Banjaluci. Situacija je zaista teška i potrebna nam je podrška. Druga je da se zahvalimo na novčanoj podršci koju trebaju dobiti zdravstveni radnici a treće je da osudimo ponašanje gradonačelnika Draška Stanivukovića, koji se prvo protivio da svi zdravstveni radnici dobiju podršku. Uložio je prigovor Ustavnom sudu RS i kada je došla njihova odluka on još nije isplatio – naglasio je on.

Direktor Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” Goran Talić je rekao da je zdravstvenim radnicima potrebna podrška svih od institucija do građana.

– Ne vidim kraj borbe sa koronom zato je potrebno da radimo u miru i sa najvećim podrškom. Nas ne interesuje politička situacija već je naš cilj da pružimo najbolju uslugu pacijentima – naglasio je Talić.

Direktor Zavod za stomatologiju Miloš Kos je kazao da su sve ustanove dio zdravstvenog sistema Banjaluke bez obzira ko im je osnivač .

– Mi želimo da nas tako vide. Tu potvrdu smo danas dobili od predsjednika Skupštine. Jedna od glavnih tema je bila jednokratna pomoć zdravstvenim radnicima. Ne želim da ulazim u politički domen pitanja, ali drago mi je da smo i mi uključeni u ovo pitanje, da li kroz rebalans budžeta u ovoj godini ili kroz budžet grada za iduću godinu- dodao je Kos.

Kazao je da je u cijeloj priči oko isplate jednokratne pomoći zdravstvenim radnicima ostao gorak ukus.

– U svojim prvobitnim izjavama gradonačelnik se protivio da uključi radnike, koji nisu dio Ustanova čiji je Grad osnivač. Kako onda da ja to objasnim svojim radnicima koji su Banjalučani – zaključio je Kos.

Ostavite komentar: