Skupštinška većina i banjalučki penzioneri istim glasom: Isplatite 100 maraka ili nema rebalansa budžeta

Neće biti rebalansa budžeta Banjaluke dok se ne isplati ranije dogovorenih 100 maraka penzionerima, poručio je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka, Vlado Đajić na konferenciji za štampu organizovanoj zajedno sa gradskim Udruženjem penzionera.

“Skupština grada je legalno donijela odluku da penzionerima bude isplaćeno po 100 KM. Gradonačelnik to ne može spriječiti i nećemo dozvoliti da vrijeđa najstariju populaciju”, rekao je Đajić.

On ističe da je srećan što, kako kaže, skupštinska većina ima odličnu saradnju.

,,Imajući u vidu da imamo jednog nesposobnog gradonačelnika pitanje je kako bi Banjaluka inače funkcionisala”, rekao je predsjednik Đajić.

Predsjednik Udruženja penzionera grada Banjaluka, Nikola Gojković ističe da bi im novčana pomoć u iznosu od 100 maraka u ovom periodu posebno značila, te da je zahvalan svima koji se sjete penzionera.

“Obraćao sam se gradonačelniku šest puta da me primi kako bismo razgovarali o brojnim problemima penzionera, ali je to bilo bezuspješno i osjećam se poniženo i uvrijeđeno”, rekao je Gojković i dodao da ovo udruženje ima 42.000 članova.

Želja im je, kako kaže, da se tih 100 maraka isplati što prije, iako su ranije očekivali 300 maraka, pa 200, a eto sad i 100 maraka još čekaju.

Slobodan Stanarević, odbornik i predsjednik banjalučkog DEMOS-a ističe da za mnoge stvari ima razumijevanja kada su u pitanju potezi gradske vlasti, ali da oko pomoći penzionerima nema dileme.

,,Ako Vlada Srpske ima sluha da povećava penzije, onda treba da ima i grad Banjaluka. Skupština će se održavati, ali rebalansa nema dok se ne isplati novac penzionerima”, rekao je Stanarević.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Srđan Amidžić smatra da bi svi odbornici, a ne samo iz skupštinske većine, trebali da podrže penzionere, te navodi da je neko sebi dao za pravo da isplaćuje subvencije samo kategorijama “koje se njemu sviđaju”, a ne penzionerima.

“Gradska uprava je putem subvencija za javni prevoz, vrtiće, udžbenike odlučila da u iznosu četiri miliona KM pomogne određene kategorije stanovništva. To smo podržali, ali smo tražili i da u istom iznosu budu podržane i neke kategorije koje su važne, a smatramo da su to penzioneri”, rekao je Amidžić.

U ovogodišnjem budžetu na insistiranje skupštinske većine predviđeno je 100 KM za banjalučke penzionere kao pomoć za plaćanje električne energije, ali tu obavezu gradske vlasti još nisu izvršile prema najstarijoj populaciji.

Željka Pavlović, BL portal 

Ostavite komentar: