Školi u Banjaluci uručena asistivna tehnologija: Pomoć za djecu sa poteškoćama u razvoju

Osnovnoj školi “Borisav Stanković” predstavnici Unicefa uručili su danas asistativnu tehnologiju za razvoj kognitivnih, senzornih i komunikacijskih vještina učenika sa poteškoćama u razvoju.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske je istakla da je ovo zaista veliki zajednički projekt Ministarstva prosvjete kulture i Unicefa u smislu razboja projekata kroz sistem obrazovanja u RS.

“Kroz donaciju asistitivne tehnologije mi smo obezbijedili da učenici u 10 škoslkih ustanova da online tehnologije primjenjuju u svom procesu obrazovanja. Dakle, riječ je o učenicima sa poteškoćama u razvoju”, rekla je Trivićeva.

Kako je kazala, kroz edukacije 25 nastavnika koji će biti edukovani kroz narednih nekoliko dana, uspjeće da primijene iste načina rada u smislu upotrebe nove tehnologije za djecu sa poteškoćama u razvoju i na isti način obezbijediti jednako pravo na obrazovanje zajedno sa njihovim vršnjacima.

Sanja Kabil, voditeljica programa obrazovamja u Unicefu BiH kazala je da danas pristustvuju izuzetno lijepom činu, a to je uvođenje asistivne tehnologije koj će pomoći jombinovanom procesu nastave.

“Danas smo uručili prve licence za softver koji bi trebao da pomogne u procesu inkluzije, a namijenjen je djeci sa poteškoćama u razvoju”, kazala je Kabil.

Dodaje da ih naredne sedmice očekuju obuke, nakon čega će pratiti 10 osnovnih škola i prefškolskih ustanova u Republici Srpskoj koje su odabrane u prvoj pilot fazi.

Rade Kecelj, direktor OŠ “Borisav Stanković je kazao da mu je drago što su prepoznali njihovu školu kao jednu od škola u kojoj ide najviše djece sa poteškoćama u razvoju.

“Neki roditelji su prepoznali našu školu koja ims posebna odnos prema roditeljima i djeci da poteškoćama u razvoju, prenose Nezavisne.

Sve ovo što smo dobili danas poslužiće nastavmicima da djeca što lakše savladavaju određeno gradivo, ali i socijalizaciji djece”, rekao je Kecelj.

Ističe da u ovoj školi imaju 670 učenika, s tim da je 15 učenika koja imaju podršku, odnosno asistente i 10 učenika koji nemaju asistente.

“Imamo četiri učitelja koja su uključena u rezred da pomognu učiteljici oko djece koja imaju određene poteškoće”, rekao je Kecelj.

Ostavite komentar: