Sjednica trajala deset sekundi: Banjalučka skupština poluprazna, Čudić otkazao zasjedanje

12.01.2024. | 11:43

Potpredsjednik banjalučke Skupštine Saša Čudić koji je danas otvorio nastavak vanredne sjednice na kojoj su odbornici trebali da raspravljaju o rebalansu budžeta za 2023. godinu, sjednicu je otkazao u svega desetak sekundi, javlja reporter BL portala.

Prema njegovim riječima, kako je u skupštinsku salu stiglo svega četiri odbornika i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, nije bilo uslova ni potrebnog kvoruma za nastavak.

“Konstatujem da nemamo uslova da nastavimo sjednicu i zato se ona prekida do daljnjeg”, rekao je Čudić.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, ponovo je pozvao odbornike da, kako je rekao, shvate važnost rebalansa i da se što prije okupe.

“Juče smo imali veoma izazovan dan, ali i pozitivan i dobar jer smo donijeli dobru stvar za Banjaluku. Počele su isplate obaveza koje smo imali prema radnicima i socijalna primanja”, rekao je on i dodao da, kada je riječ o rebalansu, nije u pitanju nikakva “teorija zavjere” i da rebalans, kako je rekao, “neće donijet dobro Drašku, već Banjaluci”.

Na konferenciji za novinare nakon prekinute sjednice, Stanivuković je dodao da su i dalje ostala otvorena pitanja javnog prevoza koji i dalje funkcioniše zahvaljujući dobroj volji i dogovoru koji je postigao sa prevoznicima. Čekaju, kako je kazao, i stipendije, korisnici subvencija za boravak djece u privatnim vrtićima, poljoprivrednici, te druga pitanjima koje može da riješi samo rebalans.

Istovremeno, oštro je demantovao navode koji su se pojavili u medijima da je bilo podmićivanja odnosno da je sa bilo kojim odbornikom razgovarao na taj način.

“Iako nisam kriv, izvinjavam se tim odbornicima zbog te neprijatnosti i zahvaljujem se svakom pojedinačno odborniku koji je bio spreman da razgovara o rebalansu.  Važno je reći da imamo dio odbornika, koji pokazuje jasnu svijest o važnosti da ova pitanja budu na dnevnom redu”, poručio je Stanivuković.

Banjalučki odbornici juče su nakon brojnih pauza usvojili odluku o realokaciji sredstava, kako bi određenim kategorijama bile isplaćene zaostale invalidnine i naknade. Nakon što su, naknadno, u dnevni red uvrstili i rebalans budžeta, rasprava je nastavljena juče popodne, ali je i ona prekinuta i najavljena za danas.