Sjećanje na stradale saborce! Obilježeno 29 godina od formiranja Druge krajiške brigade VRS

U Memorijalnom centru Druge krajiške brigade Vojske Republike Srpske u banjalučkom naselju Rakovačke bare danas je služen parastos i položeni vijenci za 234 poginula borca ove brigade povodom 29 godina od njenog formiranja.

Potpredsjednik Udruženja boraca Druge krajiške brigade Vladimir Ševarika podsjetio je da su se borci ove brigade još na ratištima zakleli da će oni, koji prežive, vječno pamtiti one koji poginu za odbranu Srpske. On je istakao da je ovo za njih izuzetan dan kada su istovremeno i tužni i ponosni.

“Tužni smo zbog naših palih kolega, a ponosni na sve što je ova brigada na svom ratnom putu dala za stvaranje Republike Srpske”, rekao je Ševarika novinarima.

Druga Krajiška brigada, jedna od slavnih jedinica VRS, formirana je 18. septembra 1991. godine.

Na ratnom putu dugom 3.500 kilometara od Zapadne Slavonije, Koridora života, gradačačkog, oraškog, dobojskog, sarajevskog, vlašićkog, glamočkog i bihaćkog ratišta, pa sve do Manjače, kroz brigadu je prošlo više od 23.000 boraca. Druga krajiška brigada imala je 1.600 ranjenih boraca, od kojih 750 ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, dok se šest boraca ove brigade vode kao nestali.

Ostavite komentar: