Sjećanje na slavne dane! Rukometni klub “Borac” – sportski brend Banjaluke FOTO

U Muzeju sporta u Banjaluci danas je otvorena izložba pod nazivom “RK Borac” na kojoj je predstavljen veliki broj pehara koje je taj rukometni klub osvojio, a centralno mjesto zauzima pehar iz 1976. godine kada je “Borac” postao šampion Evrope.

Izložbu u Sportskoj dvorani “Borik” otvorila je ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović, ističući da je izložba posvećena Rukometnom klubu “Borac”, sportskom brendu Banjaluke.

“Sigurna sam da će svaki posjetilac biti ponosan i srećan i moći će da se prisjeti uspjeha naših rukometaša”, rekla je Davidovićeva, obraćajući se prisutnima. Ona je pozvala građane da posjete Muzej sporta i pogledaju sve ono što je pripremljeno.

“Zahvaliću svim sportskim radnicima koji ulažu maksimalan napor da uopšte grade sport, da mlade ljude motivišu da se bave sportom. Nama kao predstavnicima institucija ostaje da gledamo u budućnost i da ulažemo u mlade ljude koji će sigurno danas, sutra zaslužiti da imaju ovakve postavke u Muzeju sporta”, rekla je Davodovićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao da za njega kao mladog čovjeka i za nove generacije ovakvi trofeji mogu biti samo motivacija.

“Ovo jeste podstrek za mlade ljude, ako se nekad moglo, ne vidim zašto ne bismo mogli danas. Želim da iza sebe ostavimo trag sadašnjosti koji će govoriti o budućnosti”, dodao je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić naglasio je da je Banjaluka grad sporta, koji ima najviše predstavnika u evropskim takmičenjima.

“Pored svih kolektiva koji u Banjaluci funkcionišu i koji su u svojim danima slave siguran sam da je RK ‘Borac’ za jedno koplje ispred njih. Ovo što vidimo ovdje jeste prostorija kakvu je teško pronaći bilo gdje u svijetu. Sport je najbolji ambasador za sve ono što mi radimo”, rekao je Ilić.

Predsjednk Rukometnog kluba “Borac” Saša Kondić rekao je da je ponosan na ovu izložbu.

“Kada pričamo o Banjaluci postoje stvari koje su neizostavne, Vrbas, Kastel, a jedna od njih je i Rukometni klub “Borac” koji je sinonim Banjaluke”, rekao je Kondić. On je dodao da zbog svega što su rukometaši uradili smatra da je RK “Borac” prvi među jednakima.

“Ovaj klub je nešto što se voli, za njega se navija. Naše legende su 1976. godine zlatnim slovima upisali grad Banjaluku. Mi ćemo pokrenuti inicijativu da svi oni postanu zaslužni građani”, rekao je Kondić.

Član šampionske generacije Borca iz 1976. godine Rade Unčnin rekao je da je na izložbi predstavljen mali dio toga iz Rukometnog kluba “Borac”.

“To je jednostavno trud, ljubav prema ‘Borcu’ svih generacija koje su bile sebične da mnogo trofeja donesu u klub”, istakao je Unčanin. Jedan od igrača generacije iz 1991. godine Draško Prtina rekao je da “sve ovo može biti veličanje prošlosti”, ali da se to radi zbog sadašnjosti.

“Vidio sam mnogo djece da igraju rukomet i to je najvažnije”, rekao je Prtina. On je istakao da je potrebno da ova postavka bude u prostorijama kluba koji bi dobio tretman Muzeja, jer će na taj način mladi moći da vide da je Banjaluka grad sporta.

Direktor Sportske dvorane “Borik” Nenad Talić rekao je da je izložba “RK Borac” treća u Sportskoj dvorani Borik, nakon izložbe “Trofejna Banjaluka” i
“Izložbe međunarodnog sporta”. On je istakao da je puno simbolike u današnjem danu, pomenuvši da je na današnji dan 1974. godine otvorena dvorana “Borik”.

“Ne treba zaboraviti da je na današnji dan Draženko Ninić 2002. postao evropski profesionalni šampion. Ovih dana proslavljamo Dan grada, a 11. aprila 1976. godine Borac je postao šampion Evrope. Mi smo ponosni što ste svi ovde i što imamo priliku da ovo radimo i što smo uspjeli da trudom i radom održimo objekte i izgradimo ‘Muzej sporta'”, rekao je Talić.

Rukometni klub “Borac” osnovan je 1950. godine i jedan je od najpoznatijih rukometnih kolektiva u BiH, bivšoj Jugoslaviji, pa i Evropi.

“Crveno-plavi” su osvajači desetina pehara i titula, pogotovo sa najvećih i najznačajnijih svjetskih takmičenja. Kao kruna svih rezultata izdvajaju se dva trofeja – Titula šampiona Evrope 1976. godine i Kup IHF 1991. godine. Rukometni klub “Borac” je vlasnik sedam titula prvaka Jugoslavije i 10 trofeja pobjednika Kupa bivše države. Banjalučki kolektiv je jedinstven po činjenici da su njegovi igrači osvajači šest zlatnih olimpijskih medalja i mnoštvo evropskih i svjetskih odličja.

Rukometni klub “Borac” zaštitni je znak grada na Vrbasu, kao i najtrofejniji sportski kolektiv u Republici Srpskoj i BiH.

Ostavite komentar: